Concert de excepție susținut de Grupul „Sf. Ioan Damaschin” și Orchestra „Rapsodia”, la Teatrul de Vară din Arad

Ce seară, ce emoție, ce sfântă bucurie! Ca o poveste care n-ai mai fi vrut să se termine, așa a fost seara de astă seară, la Teatrul de Vară din Arad, acolo unde Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad a bătut toaca sunetului a „Jertfă de seară”, susținând un concert de cântece bisericești și patriotice împreună cu Orchestra „Rapsodia” din Arad.  

În prima parte a concertului, după cum frumos a spus Părintele Protopop Flavius Petcuț, prin cântările bisericești dumnezeiesc interpretate de Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” s-a trecut „extra muros ecclesiae”, dincolo de zidurile bisericii, făcându-se mărturia  a ceea ce noi am văzut, am crezut, știm și mărturisim, chiar dacă mulți dintre contemporani se grăbesc în a recepta acest gen de muzică ca fiind așezat exclusiv „inter muros ecclesiae” (între pereții bisericii). S-a cântat „Hristos a înviat!” și s-au făcut auzite în incinta Teatrului de Vară din Arad cântările vecerniei în 8 glasuri înregistrate pe CD-ul lansat în această seară și de care s-au bucurat toți participanții, acesta fiindu-le oferit în mod gratuit. S-a cântat din suflet pentru suflete și astfel putem spune că în seara de 6 iunie 2021, Dumnezeu a mers la Teatrul de Vară, că doar „Vrednic  ești în toata vremea a fi laudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu…” 

Așezați fiind în duh de rugăciune, partea a doua a concertului a adus inimilor și sufletelor arădenilor de toate vârstele prezenți la acest concert, altfel de vibrații. Vibrații pe care doar cântecele patriotice le pot aduce la lumină. Pe scenă a urcat Orchestra „Rapsodia”, iar ca invitat special, maestrul Petru Pașca. Zâmbetul permanent al Dirijorului Vasile Rus și al artiștilor, emoția și dăruirea Maestrului Petru Pașca, care anul acesta a împlinit 50 de ani de activitate cultural-artistică, au făcut ca măștile de protecție purtate de spectatori să devină aproape invizibile sau să transfere bucuria sufletului în lumina ochilor.  

Auzite s-au făcut pe scena Teatrului de Vară nume dragi, nume cu rezonanță atât pentru cei care le-au rostit cât și pentru cei care i-au cunoscut.  

Întâi Maestrul Petru Pașca, emoționat, vizibil emoționat, a evocat figurile marcante ale mentorilor săi, covăsânțeanul Ioan T. Florea și taragotistul Dumitru Fărcaș, dedicându-le interpretările pline de dragoste din această seară. 

La finalul concertului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, prezent în mijlocul arădenilor, a mulțumit tuturor pentru momentul de excepție trăit în această seară, în comuniune, în bucurie, împreună, după o perioadă în care nu ne-am mai putut bucura de astfel de evenimente. Preasfinția Sa a spus că se cade a dedica, a dărui, a închina evenimentul din această seară Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care în urmă cu două zile a împlinit frumoasa vârstă de 85 de ani, și Maestrului Petru Pașca, la împlinirea celor 50 de ani de activitate cultural-artistică. 

Seara de 6 iunie?  

O seară în care, prin vocile Grupului „Sfântului Ioan Damaschin” din Arad, am mers cu Dumnezeu la Teatrul de Vară și am simțit, cântat și trăit românește. 

O seară care ne-a redeschis porțile cetății, după greaua perioadă de izolare a pandemiei.  

O seară în care inimile și sufletele au tresăltat a bucurie, iar ochii au povestit bogat despre asta.  

O seară cât o Înviere, pentru că, nu-i așa, cu toții am simțit că prin acest concert cetatea a înviat. 

HRISTOS A ÎNVIAT! 

Și nu cumva a uita să spunem că, da, prezentatoarea Nicoleta Pavel și Părintele Protopop Flavius Petcuț au fost oamenii potriviți la locul potrivit.  

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/3091/o-seara-cat-o-inviere-la-teatrul-de-vara-din-arad-bucurie-si-comuniune-dupa-pandemie-intr-un-concert-de-exceptie-sustinut-de-grupul-sf-ioan-damaschin-si-orchestra-rapsodia

Concert în aer liber la Arad: Grupul Psaltic Sf. Ioan Damaschin a lansat CD-ul „Jertfa de seară”