Binecuvântare de lucrări la biserica din filia Hodiș, Parohia Iercoșeni

În după amiaza zilei de duminică, 11 iulie 2021, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a binecuvântat lucrările de înnoire a bisericii cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” din Filia Hodiș, Parohia Iercoșeni, Protopopiatul Ineu.

În cuvântul său, Protopopul locului a arătat că biserica localității Hodiş a fost edificată între anii 1930-1933, fiind târnosită de către vrednicul de pomenire episcop al Aradului Dr. Grigore Comșa în anul 1933, iar în zilele de astăzi, prin purtarea de grijă a Pc. Părinte Iulian Valerian Ivănuț, precum  și a ancesesorului său – Pc. Pr. Florin Marian Oarcea, s-au efectuat ample lucrări de reabilitare a acestui sfânt locaș.

În cele ce au urmat, a fost oficiată slujba de sfințire a Monumentului eroilor neamului și ai satului Hodiș căzuți în cele Două Războaie Mondiale, după care în biserica satului a fost sfințit iconostasul dimpreună cu toate celelalte lucrări derulate până în prezent.

Din soborul slujitor au făcut parte: Pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului, Pr. Voicu Ivănuț (Parohia Chier), Pr. Marian Florin Oarcea (Parohia Almaș), Pr. Valentin Herbei (Parohia Buhani); Pr. paroh Iulian Ivănuț (Parohia Iercoșeni) și Arhid. Claudiu Condurache, de față fiind autoritățile locale, reprezentate prin D-nul Primar al comunei Bârsa – Avram Ciev, și credincioșii prezenți.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit Slujba Vecerniei, înconjurat de soborul de preoți, în prezența credincioșilor din sat.

La finalul slujbei Pc. Părinte paroh Iulian-Valerian Voicu, a fost hirotesit întru sachelar, ca răsplată a ostenelilor depuse în cei 7 ani, de când păstorește această parohie.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Calea Împărăției cerurilor” (plecând de la textul pericopei evanghelice duminicale: Matei, cap. 6), de a nu avea teama grijii zilei căutând mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, toate celelalte adăugându-se în măsura strădaniei creștinești. Având în vedere sfințirea iconostasului, în duminica providenței, și în ajunul prăznuirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos, ierarhul a exemplificat modul în care acesta (iconostasul), în contextul simbolismului și a templului Vechiului Testament, desfășoară o întreagă istorie biblică, prin icoanele spre care se îndreaptă cinstirea credincioșilor, împlinindu-le cererile de folos.

În cele ce au urmat părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pentru acest popas de suflet în mijlocul credincioșilor din Hodiș, spre a binecuvânta lucrările de renovare la edificiul lăcașului de cult, mulțumind totodată pentru susținere atât autorităților locale în frunte cu d-nul primar al comunei Bârsa – Avram Ciev, cât și Composesoratului Urbarial al localității Hodiș – condus de d-nul Herbei Teodor Adrian, dar și puținilor și inimoșilor credincioși din această localitate, care au contribuit împreună la înfrumusețarea acestui sfânt locaș.

Preot Valentin Herbei