9 august este Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi a Parcurilor

Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi a Parcurilor, celebrată în 9 august, are ca scop evidenţierea importanţei conservării biodiversităţii.

Dincolo de aspectul educativ, parcurile şi grădinile zoologice reprezintă în primul rând şansa de a salva anumite specii aflate pe cale de dispariţie.

Parcurile au un rol deosebit de important în educaţia de mediu. Promovarea protejării parcurilor reprezintă de fapt protejarea calităţii vieţii şi conservarea biodiversităţii.

Cel mai important scop al grădinilor zoologice este acela de a asigura sprijin continuu pentru conservarea speciilor, dar şi de a oferi oportunităţi educaţionale extinse.

Publicul ţintă principal sunt copiii, viitori tineri interesaţi de conservarea planetei. Primul pas în educarea vizitatorilor este realizarea cadrului cât mai natural al habitatului animalelor.

Prima grădină zoologică din România a fost deschisă în anul 1929 în pădurea Dumbrava din Sibiu de către Uzina Electrică Sibiu, la iniţiativa inginerului Szekely, căruia i-a venit această idee când în timpul unor lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu, a găsit câteva exemplare de vulpe.

Mini-grădină zoo amenajată de un preot

Părintele George Ouatu de la Parohia Văleni, Protopopiatul Roman, a amenajat în curtea casei parohiale o mini-grădină zoologică ce poate fi vizitată.

Însuşi părintele a mărturisit care este scopul proiectului său: „Am vrut să le dau tinerilor un imbold să revină la țară”.

„În ograda casei parohiale au ajuns pe rând primii fazani, păuni din aproape toate varietățile, rațe mandarin, carolin, lebede, struți australieni, africani, dar și o familie de cerbi carpatini”, a mai declarat el.

Sursă foto: edu-news.ro

https://basilica.ro/9-august-este-ziua-internationala-a-gradinilor-zoologice-si-a-parcurilor/