Catedrala Ortodoxă din Gura Humorului a împlinit astăzi 10 ani de la sfințire. Preasfințitul Emilian Crișanul, prezent în mijlocul credincioșilor suceveni

 „Unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Matei 18, 20) 

Uniți în jurul Potirului Ortodoxiei, sute de credincioși suceveni și nu numai au luat astăzi parte la sărbătoarea prilejuită de împlinirea unui deceniu de la sfințirea Catedralei Ortodoxe din Gura Humorului de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi.  

Înveșmântată, așadar, cu haina sfințeniei și podoaba celor 10 ani în care a fost martora de netăgăduit a celor mai importante evenimente ale cetății, Catedrala cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Toți Sfinții Români” i-a avut astăzi, la ceas de mare sărbătoare, uniți în împreună-rugăciune, pe Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.  

Clopotele și sunetul trâmbițelor au vestit, încă de la primele ore ale dimineții, Liturghia Arhierească ce avea să urmeze și ceasul recunoștinței pentru toți cei care au așezat la timpul potrivit cărămida faptelor bune la temelia catedralei, răspunzând chemării de acum 30 de ani a Părintelui Paroh Mircea Nuțu de a ridica cetății și lui Dumnezeu mândră Catedrală. 

În semn de prețuire și recunoștință, înainte de Sfânta Liturghie, Ierarhii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au sfințit Placa comemorativă pe care înscrisă va sta pentru veșnicie Recunoștința pentru Eroii neamului românesc, ctitorii, slujitorii, înzestrătorii și închinătorii acestui sfânt lăcaș. Și tot sub semnul recunoștinței au fost așezate distincțiile oferite de Părintele Paroh Mircea Nuțu ctitorilor, binefăcătorilor, ierarhilor și preoților.  

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a mulțumit pentru binecuvântarea primită de la Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de a sluji astăzi la Catedrala închinată Maicii Domnului la Gura Humorului, și Preasfințiților Părinți Damaschin Dorneanul și Emilian Crișanul pentru împreuna-slujire în zi de sărbătoare.  

„Această zidire este cu adevărat o jertfă și o ofrandă adusă lui Dumnezeu din partea bunilor credincioși din Gura Humorului, care au credința pe primul plan, ca o exprimare a luminii sufletelor lor. Pentru că nu este altceva credința decât lumina noastră cerească pe care am primit-o în sufletele noastre după Taina Botezului. Biserica este Mama noastră cea mai presus de mamele noastre pământene și trecătoare. Biserica este mama noastră cea văzută pe pământ, căci mama noastră cea văzută din cer este Maica Domnului și atât de frumos au chibzuit părinții care au ridicat această biserică să fie închinată Maicii Domnului, ca să fie cu adevărat o mamă pentru orașul acesta.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.  

Cu vocea omului care a înălțat de-a lungul timpului rugăciunile tuturor credincioșilor încredințați spre păstorire spre Înaltul Cerului și care nu a precupețit niciun efort pentru ridicarea acestei case a lui Dumnezeu, vădit emoționat, Părintele Mircea Nuțu a mulțumit tuturor celor prezenți care au îmbrățișat, prin participarea la Sfânta Liturghie, Catedrala din Gura Humorului. A mulțumit tuturor și, privind spre Cerul Slavei, a mulțumit lui Dumnezeu. 

„În această sfântă și măreață zi pentru comunitatea bisericii noastre din orașul Gura Humorului, îndrăznesc să privesc spre Cerul Slavei, pentru a înălța în numele tuturor ctitorilor și credincioșii acestei catedrale o rugăciune de mulțumire Părintelui Ceresc, Preasfintei Treimi și Maicii Domnului pentru toate darurile revărsate asupra noastră în timpul acestor ani de pastorație binecuvântată, în care s-a clădit și s-a zidit cu trudă, dăruire și jertfelnicie acest Sfânt Altar de rugăciune de la a cărui sfințire astăzi se împlinesc 10 ani.”, a spus Părintele Paroh.  

Că noi, credincioșii arădeni, am fost astăzi purtați în rugăciune, în Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită la Catedrala din Gura Humorului, ne este o certitutine, după cum Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul ne-a încredințat de fiecare dată.  

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/3383/catedrala-ortodoxa-din-gura-humorului-a-implinit-astazi-10-ani-de-la-sfintire-preasfintitul-emilian-crisanul-prezent-in-mijlocul-credinciosilor-suceveni