În data de 19.09.2021, cu începere de la ora 16, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Aurelian Iulian, s-au întrunit, la Biserica ortodoxă cu hramul „Buna Vestire” din parohia Gurahonţ, protopopiatul Sebiş.
În cadrul acestei întâlniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului, la care au participat credincioşii din parohia Gurahonț.
Din sobor au făcut parte: pr. Moț Iulian coordonatorul cercului, pr. Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr. Curechean Alin de la parohia Cil, pr. Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești și pr. Bele Raul de la parohia Secaș.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României” și „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor” , preotul Curechean Alin de la parohia Cil a susținut următoarele teme:
1.Cinstirea în Biserică a celor adormiţi în Domnul: temeiuri scripturistice, patristice şi liturgice;
- Pomenirea celor adormiţi în Domnul – act de credinţă ortodoxă şi mărturie a iubirii faţă de semeni.
În susținerea temei părintele Curechean spunea: Biserica este un loc al comuniunii, al relației de iubire care se stabilește între persoane, și al acestora cu Dumnezeu. În Biserică, comuniunea depăsește granițele realităților văzute, unindu-le cu realitățile nevăzute. Comuniunea noastră în Biserică nu se realizează doar cu persoanele care viețuiesc în lumea aceasta, ci și cu cei care au plecat pe cărările veșniciei, adică cu cei adormiți, care, deși plecați dintre noi, devin prin rugăciunile Bisericii de pe pământ atât de prezenți în simțirea și viața noastră. „Cei adormiți în dreapta credință fac parte din Biserica lui Hristos, împreună cu cei vii. Toți alcătuim o mare familie creștină, peste care domnește Același Hristos, Stăpânul vieții și al morții, și în care morții au plecat înaintea noastră, pe o cale pe care vom merge și noi, la timpul nostru.
De asemenea, Biserica a introdus în rânduiala ei liturgică și anumite zile din cursul anului bisericesc, pentru pomenirea de obște a celor adormiți: sâmbăta dinaintea lăsatului sec de carne (Moșii de iarnă); sâmbăta dinaintea Rusaliilor (Moșii de vară); ultima sâmbătă din luna octombrie (Moșii de toamnă), precum și toate zilele de sâmbătă din cursul anului bisericesc.
Prin toate aceste rânduieli și rugăciuni Biserica își exprimă cinstirea pentru cei plecați dintre noi, dar și mijlocirea înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele lor.
Pomenirea celor adormiți în Domnul este un act de credință ortodoxă, întrucât ea se bazează pe credința că sufletul omului este nemuritor și poate fi făcut prin rugăciunea pentru cei adormiţi.
Prin rugăciunea pentru cei adormiți, noi păstrăm legătura cu sufletele celor care au trecut la Domnul şi în acelaşi timp cerem ca ei să se odihnească sau sufletul lor să găsească pace şi odihnă, în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.
La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Moț Iulian a mulţumit preoților și celor prezenți pentru participare.
Pr. Moț Aurelian Iulian