Cerc pastoral-misionar în Parohia Vinga

În după amiaza zilei de 19 septembrie 2021, preoţii din cadrul cercului Pastoral-Misionar Vinga, Protopopiatul Arad, condus de preotul Horia Ștefan s-au întrunit în Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din aceeași localitate.
Întrunirea a debutat la ora 1700 , în biserica parohială prin oficierea Tainei Sfântului Maslu săvârșită de un sobor de zece preoți în prezența unui număr însemnat de credincioși.
Din sobor au făcut parte Pr. Horia Ștefan-parohia Secusigiu, Pr. Mariu Mateiu-parohia Munar, Pr.Petrică Ungur-parohia Felnac, Pr.Marius Ardelean-parohia Șagu, Pr. Alexandru Păcurar-parohia Cruceni, Pr.Valentin Goronea-parohia Fiscut, Pr.Daniel Costina – parohia Hunedoara Timișană, Pr. Valentin Strâmbei-parohia Mănăștur, Pr.Liviu Suciu-preot pensionar și Pr. Răzvan Sas-parohia Vinga.
După săvârșirea Tainei Sf Maslu părintele Daniel Costina a prezentat referatul cu tema : Temeiurile cinstirii celor adormiți în Domnul- considerații biblice, patristice și liturgice.
Părintele referent amintea că :,, noi credincioșii formăm o mare familie creștină, peste care domnește Același Hristos, Stăpânul vieții și al morții, așa cum ne încredințează Sf Ap.Pavel : „…fie că trăim, fie că murim, ai Domnului suntem…” (Romani 14, 7), iar ceea ce îi menține uniți pe oamenii de pe pământ față de ei plecați dintre noi este dragostea ,,care nu cade niciodată”(I Cor.13.8), o dragoste concretizată în rugăciunile pentru cei adormiți.
Pe lângă rugăciunile din cadrul Sfintei Liturghii, în Biserică au existat dintotdeauna slujbe speciale pentru cei adormiți (înmormântări, sărindare, parastase etc.), însoțite de milostenii și daruri, ca expresie a dragostei și purtării de grijă față de cel răposat.
Pe acesta nu trebuie doar să-l plângem, ci „să facem lucrurile care pot să-i aducă o oarecare mângâiere, adică milostenii și daruri”, precum și „imnuri și cântări de Psalmi”. „Vrei să-l cinstești pe cel plecat? -spunea Sf. Ioan Gură de Aur- Cinstește-l altfel, făcând milostenii, binefaceri și servicii obștești” (Omilii la Evanghelia după Ioan, 62, 5).
Întrucât nu cunoaștem soarta celor plecați de aici, datoria noastră este să ne rugăm pentru toți, cu nădejdea că vor fi mângâiați. Făcând aceasta, avem conștiința datoriei împlinite, manifestându-ne totodată dragostea pentru ceilalți și încrederea în mila și ajutorul lui Dumnezeu față de toți.
La final Pr.Răzvan Sas a mulțumit tuturor pentru prezență, iar următoarea întâlnire a preoţilor din Cercul Pastoral Misionar Vinga va avea loc în data de 26 octombrie, în parohia Cruceni.
Pr. Răzvan Sas