Proiectul „Icoane din suflete de copii” – Asociația Filantropia

În perioada 18 septembrie 2021 – 19 septembrie 2021 s-a desfășurat în Arhiepiscopia Aradului proiectul „Icoane din suflete de copii”. Acest proiect vine în completarea Etapei a II-a a proiectului „Slujirea Ortodoxiei în pandemie”, denumită „Pictăm să ajutăm”, organizată de Arhiepiscopia Aradului.
Proiectul s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, și la inițiativa Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Proiectul „Icoane din suflete de copii” a fost implementat de Asociația Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului, cu finanțare de la Consiliul Local Municipal Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad, în cadrul programului „Proiecte de Tineret, Învățământ și Recreative”, sesiunea I, 2021.
Desfășurarea proiectului a avut loc în curtea Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. Aici s-au adunat copii, tineri și părinți care, cu mult entuziasm, au pictat icoane pe sticlă. Participanții au fost coordonați de către pictorii Alin Pater și Karla Pater, ajutați de preoții și voluntarii prezenți.
Atelierul de pictură de icoane pe sticlă s-a desfășurat în două zile. În prima zi, participanții au făcut o schiță în creion a unei icoane, pe o foaie albă de hârtie, apoi au copiat schița pe o hârtie de calc, după care au copiat schița, în oglindă, pe sticlă. În a doua zi, participanții au colorat icoanele pe sticlă, apoi au pus icoanele în rame. Pentru cei mai mulți dintre copii a fost prima experiență și au mărturisit cu bucurie că vor mai participa la un asemenea atelier de pictură.
Preoților prezenți, membri ai Asociației Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului, părintele Gabriel Streulea, inspector pe probleme misionare, părintele Sergiu Sandu, parohia Firiteaz, și părintele Valentin Săvușcă, parohia Miniș, li s-au alăturat părintele Mircea Proteasa, consilier economic, și părintele Florin Sirca, inspector școlar pentru religie.
La sfârșitul atelierului de pictură toți participanții au primit diplome și cartea „Iconarul – copilărie și sfințenie”.
Icoanele realizate la atelierul de pictură „Icoane din suflete de copii”, împreună cu icoanele realizate în parohii, în cadrul proiectul „Pictăm să ajutăm”, vor fi expuse, de mai multe ori, la sfârșitul lunii octombrie. Prima expoziție va avea loc în data de 22 octombrie 2021 la Palatul Cultural din Arad (Filarmonica de Stat), în cadrul unui concert caritabil susținut de Corul psaltic Sfântul Ioan Damaschin din Arad și Orchestra Rapsodia din Arad, iar alte expoziții vor avea loc în mai multe locații din Municipiul Arad: Catedrala Arhiepiscopală, Catedrala Veche, Palatul administrativ (Primăria), în perioada 24 octombrie 2021 – 26 octombrie 2021. La expoziții se vor face colecte de bani pentru cazul fetiței din Arad, Maria Băcanu, fetiță de 3 ani, diagnosticată cu cancer – Neuroblastom stadiul IV, cu metastaze abdominale și în zona gâtului (detalii despre caz găsiți pe Pagina de facebook: Împreună pentru Maria Băcanu https://www.facebook.com/groups/186908430045536/?ref=share), dar și pentru alte cazuri sociale. Toate icoanele vor putea fi achiziționate în schimbul unei donații în bani pentru cazuri sociale.

Pr. Gabriel Streulea