Proiect de lege: Sf. Ștefan cel Mare ar putea fi declarat erou național și patron al culturii române

O inițiativă legislativă depusă luna trecută la Senatul României propune declararea Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare drept erou național și patron al culturii române. Proiectul de lege ar institui ziua de 2 iulie ca zi națională dedicată sfântului.

„Românii îi celebrează prin lege pe Tudor Vladimirescu, Avram Iancu și alți eroi naționali, însă nu și pe Ștefan cel Mare! Domnitorul Moldovei trebuie să aibă o zi a lui recunoscută prin lege, pentru că UNUL este Ștefan cel Mare pentru noi, românii”, a scris pe Facebook inițiatoarea, Oana Bulai, deputat de Neamț.

În proiectul de lege se menționează: „Se declară erou național și patron istoric al culturii românești Ștefan al III-lea Mușat, Domnitor al Moldovei, supranumit Ștefan cel Mare, pentru rolul său marcant în istoria poporului român și prezervarea identității creștin-ortodoxe românești”.

„Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 iulie și pot fi marcate de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific, utilizând fondurile disponibile din bugetul propriu. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor”, mai precizează inițiativa legislativă.

Expunerea de motive enumeră realizările domnitorului, de la acțiunile militare și politice care au marcat întregul continent european, până la patronajul cultural, care a marcat patrimoniul material și moștenirea culturală a românilor.

Data de 2 iulie pentru instituirea zilei naționale de comemorare a domnitorului a fost aleasă pentru că este data plecării sale la cele veșnice și data la care Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în calendarul sfinților.

Proiectul a fost depus la Senat pentru dezbatere în 15 septembrie.

Foto credit: Informatii-Romania.ro (Statuia lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt, jud. Vaslui)

https://basilica.ro/proiect-de-lege-sf-stefan-cel-mare-ar-putea-fi-declarat-erou-national-si-patron-al-culturii-romane/