CÂTE O BIBLIE PE MASĂ ÎN FIECARE CASĂ

Prima duminică din postul Nașterii Domnului din acest an a avut, pentru credincioșii Parohiei Ortodoxe Române Țipar și ai filiei Adea, Protopopiatul Arad, o conotație deosebită prin conlucrarea Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Gură de Aur.

În data de 13 noiembrie prăznuim ziua Sfântului Ioan Gură de Aur, dar a fost stabilită și ziua Bibliei, motiv pentru care, prin mijlocirea Sfântului Ioan Gură de Aur, Patriarhia Română prin „Librăria Cărților Bisericești” a oferit reduceri substanțiale mai multor ediții ale Sfintei Scripturi, venind astfel în întâmpinarea credincioșilor care doresc să achiziționeze o Biblie.

Actualizând cuvintele Fericitului Augustin, care spune că: „atunci când ne rugăm, îi spunem lui Dumnezeu ceea ce ne dorim pentru noi, iar atunci când citim Biblia aflăm ceea ce Dumnezeu își dorește de la noi”, și a expresiei „dar din dar se face rai”, la inițiativa preotul paroh Mihai Oprea și a Consiliului Parohial s-au achiziționat 140 de Biblii. Sfântul Ioan Gură de Aur a rânduit ca Bibliile să ajungă în timp util pentru a fi înmânate credincioșilor în prima duminică din postul Nașterii Domnului, zi în care prăznuim și Intrarea în biserică a Maicii Domnului.

Urmând exemplul Maicii Domnului care a intrat în biserică pentru a se pregăti prin rugăciune și mai apoi a-L primi pe Însuși Cuvântul în pântece, enoriașii bisericii ortodoxe Țipar au trecut pragul bisericii pentru a se lumina, prin rugăciune și prin ascultarea Cuvântului Sfintei Evanghelii, de cunoștința lui Dumnezeu revelată în cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur. Dragostea lui Dumnezeu, pe care o descoperim, în această perioadă a postului Nașterii Mântuitorului, s-a revărsat în inimile credincioșilor prin luarea acasă a cuvântului lui Dumnezeu nu doar în peștera sufletului, ci și fizic, fiecare număr de casă locuită de familiile ortodoxe din parohie și filie primind câte o Biblie, comunitatea ortodoxă din ambele sate fiind minoritară.

Pentru ca bucuria trăită în această duminică să fie deplină, conform tradiției parohiei, începând cu ora 16:00 a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, pentru întărirea sufletelor, trupurilor și credinței tuturor credincioșilor.

Pr. Mihai Oprea