În data de 21.11.2021, la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului , din încredințarea chiriarhului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Ic., Morar Ioan, coordonatorul cercului pastoral-misionar, nr. 2 Beliu, din Protopopiatul Ineu, a avut loc întrunirea preoților în parohia Seliște.
Soborul de preoți prezenți la întrunire au svârșit pentru credincioșii parohiei Taina Sfântului Maslu. Din sobor au făcut parte: pr. Sbîrcea Daniel Constantin – Agrijul Mic, pr. Morar Ioan –Beliu, pr. David Flavius –Seliște, pr. Sas Radu – Groșeni, pr. Monea Nicolae– Tăgădău, pr. Gașpar –parohia Cărand, protopopiatul Sebiș.
Conform planificării activității cercului, cuvântul de învățătură a fost rostit de către Părintele Sas Radu din parohia Groșeni, acesta având tema ”Cimitire din România reprezentative prin istoria lor și prin personalitățile înhumate în cuprinsele lor (cimitirul Mănăstirii Cernica) ”. Astfel preotul vorbitor a arătat că unul dintre cele mai valoroase locuri din punct de vedere al monumentelor funerare, al vechimii și al personalităților înmormântate, este cimitirul Mănăstirii Cernica din apropierea Bucureștiului.
Cimitirul este situat în ostrovul Sf. Nicolae, fiind ușor de remarcat după turla Bisericii Sf. Lazăr care se zărește din drumul ce leagă cele două ostroave (Sf. Gheorghe și Sf. Nicolae).
Până în secolul al XIX-lea, cimitirele din preajma bisericilor și mănăstirilor, cum este și acesta, erau considerate „cimitire de elită”, unde erau înmormântați oameni din clasele sociale superioare.Existența cimitirului de la Cernica este atestată încă de la sfârșitul secolului al XVII-lea, păstrându-se tradiția înhumării cu predilecție a monahilor, ctitorilor și binefăcătorilor.
S-au prezentat apoi câteva dintre cele mai de seamă personalități duhovnicești care își dorm somnul de veci acolo:Părintele Dumitru Stăniloae – Cel mai mare teolog al secolului al XX-lea este înmormântat pe aleea principală a cimitirului, alături de soția sa, preoteasa Maria Stăniloae.Protosinghel Nicodim Bujor – Unul dintre cele mai importante aspecte din viaţa Părintelui Nicodim este scris chiar pe crucea mormântului său.Acesta este autorul acatistului Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, primul sfânt român canonizat. De altfel, în 1955, Părintele Nicodim a participat ca diacon la evenimentul canonizării.Mitropolitul Tit Simedrea- Tot pe aleea care duce la biserica cimitirului se află mormântul ultimului mitropolit din Bucovina, înainte de ocuparea ei de către Uniunea Sovietică.Mitropolitul Tit este cunoscut pentru salvarea de la deportare a evreilor din Bucovina, pentru revigorarea vieții culturale și duhovnicești și formarea unui nucleu al viitoarei mișcări isihaste, „Rugul Aprins”.
Alți părinți au fost: Părintele Ion Bria lângă mormântul Mitropolitului Tit se află cel al unui alt mare teolog român, cunoscut la nivel internațional, Părintele Profesor Ion Bria. A lucrat peste 20 de ani la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva, a ținut prelegeri despre Ortodoxie şi Ecumenism la Institutele ecumenice din Lyon, Paris, Geneva și a participat la marile reuniuni ecumenice.Arhimandritul Benedict Ghiuș -părintele Benedict Ghiuș este unul dintre fondatorii mișcării „Rugului Aprins” de la Mănăstirea Antim, care promova rugăciunea neîncetată, rugăciunea lui Iisus.Mitropolitul Gurie Grosu a fost primul mitropolit al Basarabiei, ca parte a României Mari.Nicolae Iorga îl descrie ca un „om de cultură, care a dus greul luptei pentru recâștigarea și promovarea limbii române în Basarabia”, iar Gala Galaction îi subliniază calitățile de om duhovnicesc, „bogat în răbdare, iubitor de oameni, adevărat urmaş al Sfinţilor Apostoli”.
La final coordonatorul cercului misionar, a mulțumit lui Dumnezeu,pentru prilejul deosebit de a fi în mijlocul foștilor săi enoriași, având amintiri frumoase frumoase de pe vremea când păstorea această parohie, apoi a mulțumit preotului paroh din Seliște, în calitate de gazdă. La rândul său, părintele paroh, David Flavius, a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru rugăciunea comună precum și pentru nevoința de a fi prezenți la biserică.
Prof. Zau Raul