Valorificarea potenţialului mobilităţii umane, tema Zilei Internaționale a Migranților 2021

Ziua internaţională a migranţilor este celebrată anual în data de 18 decembrie pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.

Ziua internațională a migranților a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 4 decembrie 2000, în contextul numărului mare și în continuă creștere a migranților, dar și pentru a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă aceștia în țările de origine sau în țările gazdă.

Tema din 2021 a Zilei internaţionale a migranţilor este Valorificarea potenţialului mobilităţii umane (Harnessing the potential of human mobility).

„Migranții contribuie cu cunoștințele, rețelele și abilitățile lor pentru a construi comunități mai puternice și mai rezistente. Peisajul social și economic global poate fi modelat prin decizii cu impact pentru a aborda provocările și oportunitățile prezentate de mobilitatea globală și de oamenii în mișcare”, se precizează pe site-ul dedicat Zilei Internaționale a Migranților.

Numărul total al migranţilor la nivel internaţional a crescut de la 175 de milioane în 2000, la 244 de milioane de persoane în 2015. Cei mai mulţi migranţi se află în Europa şi în Asia.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât prin ședința din 25-26 februarie 2009 instituirea Duminicii migranților români pentru „întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român”, după cum sublinia Patriarhul Daniel în urmă cu doi ani.

Duminica migranţilor români este celebrată în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

A fost instituită inițial în Mitropolia Moldovei începând cu anul 2006, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Diaspora românească este una dintre cele mai numeroase din lume. Datele publicate într-un raport recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume, cuprinzând aproximativ 2,3 milioane de persoane.

În acest sens, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României.

Foto credit: europafm.ro

Valorificarea potenţialului mobilităţii umane, tema Zilei Internaționale a Migranților 2021