Ierarhii arădeni la un nou eveniment al Bicentenarului Teologiei arădene – conferința profesorilor de religie ortodoxă din județul Arad

În ziua de marți, 22 martie 2022, în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad s-a desfășurat conferința profesorilor de religie ortodoxă din județul Arad, sub genericul: File din trecutul cultural al Aradului: Institutul și Academia Teologică.

Evenimentul a fost inițiat și organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad și integrat în programul aniversar dedicat bicentenarului.

În prezidiul manifestării s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului; Preasfințitul Părinte dr. Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului; dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; Pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad; Prof. Daniela Buzatu, Inspector de specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Între participanți s-au numărat profesorii de religie ortodoxă din județul Arad și numeroși elevi.

În deschidere, părintele decan, profesor universitar dr. Cristinel Ioja a mulțumit ierarhilor, profesorilor și copiilor pentru prezență, evocând bucuria de a celebra bicentenarul împreună, realizându-se prin aceasta conștientizarea locului și rolului avut de școala teologică arădeană, atât în trecut cât și astăzi. Potențialul orelor de religie în promovarea credinței și a culturii române.

La rându-i, Doamna Rector, Ramona Lile, a felicitat pe toți participanții pentru prezență și implicarea în derularea acestui eveniment. Apoi, doamna Inspector școlar, profesor Daniela Buzatu, a mulțumit pentru invitația primită, de a participa la unul din evenimentele programate în suita serbării bicentenarului, exprimând bucuria de a se regăsi printre absolvenții acestei instituții academice.

A urmat prezentarea celor patru comunicări științifice pregătite de profesorii: Drd. Flavius Lazăr, (Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” din Arad), cu referatul: “Institutul Pedagogic-Teologic Ortodox Român din Arad (1876-1927). Regulamente de organizare și funcționare”; Dr. Veniamin Geoldeș, (Liceul Tehnologic „Ștefan Hell” din Sântana) cu referatul: “Anuarele Institutului Pedagogic-Teologic Ortodox din Arad: structură, conținut și ghid bibliografic”; Drd. Paul Krizner, (Școala Gimnazială din Grăniceri): cu referatul:“Implicarea profesorilor și a teologilor de la Institutul Teologic din Arad în emanciparea națională din timpul Revoluției de la 1848-1849. Documente mai puțin cunoscute”; Arhid. Alexandru Tiulea, (Liceul Național de Informatică din Arad) cu referatul: “Episcopul Ioan Mețianu –contribuția adusă la dezvoltarea învățământului teologic din Arad”.

Programul a inclus, apoi, un recital muzical în interpretarea formațiilor corale de copii, de la școlile din județ: Corul Colegiului Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” din Arad, dirijor: Prof. Magdalena Lödi; Corul de copii „Românașii”, Școli din Municipiul Arad, dirijor: Prof. Marius Lăscoiu-Martin; Corul de copii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Școala Gimnazială din Sânpetru German, dirijor: Prof. Eugenia Blidar; Corul de copii „Acoperământul Maicii Domnului”, Școlile din Galșa, Șiria și Pâncota, dirijor: prof. Radu Tămaș. Între aceste momente corale au fost prezentate câteva poezii.

A fost inaugurată și expoziția de portrete în creion, sub genericul: “Profesorii Institutului și ai Academiei Teologice”. Acestea au fost realizate de către elevi ai colegiului de Arte “Sabin Drăgoi” din Arad, sub îndrumarea domnilor profesori Corina Teuca și Dan Boar, precum și de elevi ai Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad, coordonați de doamna profesor Viorica Șandor.

Pentru implicarea profesorilor-conferențiari și ai copiilor din corurile amintite, le-au fost conferite, de către părintele decan, diplome de participare ca semn de mulțumire și apreciere pentru înfrumusețarea acestui eveniment, transformat într-o adevărată sărbătoare.

În încheiere, ÎPS Arhiepiscop Timotei a felicitat pe profesori și pe copii pentru solemnitatea conferită acestui eveniment, prin momentele de cânt și poezie, evidențiind importanța conlucrării dintre cele două forme ale învățământului teologic: cel preuniversitar și universitar, pentru promovarea valorilor ortodoxiei românești.

Pr. Filip Albu

Conferința semestrială a profesorilor de religie din județul Arad