SERBAREA DUHOVNICEASCĂ „RUGĂCIUNE ÎNALȚ” ÎN PAROHIA PRUNIȘOR

În contextul  Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi „Anului comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ” în Parohia Prunișor s-au derulat o serie de activități în care au fost implicați tinerii și copiii Grupului Catehetic „Sfântul Stelian” din această localitate.

Duminica a II-a din Post, care este  așezată sub oblăduirea Sfântului Grigorie Palama, a reprezentat pentru comunitatea euharistică din Prunișor, o experiere a rugăciunii particulare, dar și comunitare, deoarece în timpul Sfintei Liturghii la momentul potrivit mulți creștini, tineri și copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos, și totodată la finalul Dumnezeieștii Liturghii, copiii și tinerii parohiei au rostit  rugăciuni și au cântat imne de slavă lui Dumnezeu, prezentând serbarea duhovnicească intitulată: „Rugăciune înalț”.

La acest eveniment au participat un număr de 30 de persoane, iar la finalul serbării cei implicați au fost răsplătiți prin oferirea unei iconițe cu Mântuitorul Iisus Hristos și câteva dulciuri.

Pe lângă această serbare, s-a prezentat credincioșilor prezenți la slujbă, câteva dintre lucrările și picturile copiilor,  care au fost realizate în cadrul întâlnirilor săptămânale. Momentul special a fost acela în care au fost prezentate fotografii, cu colțisorul de rugăciune al fiecărui copil.

Parohia Ortodoxă Română Prunișor împreună cu Liceul Teoretic Sebiș și Școala Primară Prunișor se află într-un parteneriat de colaborare, încercând prin această conlucrare să insufle copiilor și tinerilor, dragostea de biserică și dorința de studiu pentru progresul profesional și duhovnicesc.

Consider că această activitate și-a atins scopul propus inițial, acela ca fiecare copil să învețe câte o rugăciune pe care să o rostească acasă la locul special pregătit, numit colțișorul de rugăciune, și totodată să conștientizeze valoarea rugăciunii în viața creștinului, despre care Sfântul Grigorie Palama afirma: „Rugăciunea săvârşită de minte în inimă întăreşte gândul omului permanent la Iisus Hristos”.

Acest eveniment se încadrează în tematica Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea” derulat de către Patriarhia Română.

Pr. Florin Ioan Avram