CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA CHIER

Duminica a 4-a după Paști, ce ne îndeamnă spre duhovnicească meditare și nădejde în milostivul Dumnezeu, regăsit în Evanghelia zilei la scăldătoarea Vitezda ca Tămăduitorul sufletelor și trupurilor, aduce în Parohia Chier, din Protopopiatul Ineu, prilejul de a fi gazda Cercului pastoral-misionar Târnova, coordonat de Pr. Ivănuț Voicu.

S-a săvârșit Sfânta Taină a Maslului de către preoții: Pr. Ivănuț Voicu – Parohia Chier, Pr. Leucuța Marius – Parohia Agrișu-Mare, Pr. Alin Pingică – Parohia Arăneag, Pr. Tudor Robert – Parohia Drauț, Pr. Achim Giani – Parohia Dud, Pr. Bun Costel – Parohia Tauț, Pr. Giurgiu Gheorghe  – Parohia Nadăș, Pr. Lucaciu Marius  – Parohia Minișel, Pr. Ivănuț  Valerian-Iulian  – Parohia Iercoșeni, Pr. Măriuță Doru – Parohia Camna, Pr. Dan Pavel – Parohia Șilindia, Pr. Păiușan Florin – Parohia Târnova. De asemenea, soborului slujitor s-a alăturat și părintele pensionar Păiușan Teodor, invitat de suflet al parohiei.

Un înălțător cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Măriuță Doru, îndemnați fiind de textul Sfintei Scripturi, la a privi dar și urma modelul oferit de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, al smereniei, al răbdării, al dragostei și al dăruirii. Astfel, din începutul Evangheliei zilei, aflăm că Mântuitorul a venit în zi de sărbătoare la Ierusalim – respectând tradiția, n-a venit să strice legea, ci să o împlinească; apoi, a intrat în Ierusalim prin ”Poarta Oilor”, pe unde se duceau oile și jertfele de animale la Templu, arătând prin aceasta atât smerenia (n-a intrat prin poarta principală a cetății), cât, și pre-închipuia Mielul cele ce de bunăvoie și din dragoste față de oameni, avea să se aducă jertfa pentru noi și a noastră mântuire. Dragostea milostivă a lui Dumnezeu, este întotdeauna lucrătoare și deschisă către cei în suferință, Iisus făcând primul pas către bolnav: ”Voiești să te faci sănătos?

Această iubire milostivă și lucrătoare a lui Dumnezeu, nu a încetat niciodată, chiar dacă omul a căzut în păcat și s-a depărtat de la Dumnezeu. ”Că nu Te-ai întors până la sfârșit de la zidirea Ta […] ci în multe chipuri le-ai cercetat […] prooroci ai trimis, minuni ai făcut  […] Lege ne-ai dat spre ajutor, îngeri ai pus păzitori. Iar când a venit plinirea vremii, ne-ai grăit nouă prin Însuși Fiul Tău …” (Rugăciunea Epiclezei – Liturghia Sfântului Vasile cel Mare). Chiar Scăldătoarea Vitezdei este mărturie a iubirii lui Dumnezeu, trimițând periodic îngerul Său să aducă alinare celor bolnavi prin lucrarea minunată a tulburării apelor.

Sfânta Biserică se aseamănă Scăldătorii Vitezdei, prin aceea că cei în suferința sufletului și a trupului găsesc alinare. Doar ca Biserica este vie și lucrătoare necontenit,  până la sfârșitul veacurilor, prin lucrarea Sfântului Duh, în Sfintele Taine și Ierurgii și rugăciune și în trăire duhovnicească. Rămâne valabil însă cuvântul Mântuitorului: ”Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu-ți fie ceva mai rău

Momentele înălțătoare au continuat și după Taina Sfântului Maslu printr-o serie de pricesne interpretate magistral de tânăra Ignisca Maria Lucia.

În încheiere preotul paroh Ivănuț Voicu a mulțumit preoților prezenți și credincioșilor pentru osteneala lor și a susținut referatul cu tema: ”Rugăciunea personală, familială și comunitară”, arătând,  atât prin abordare individuală e fiecărui tip de rugăciune supus discuției, cât și prin abordare comună, faptul că aceste moduri de rugăciune nu se suplinesc una pe altă, ci, din contră, se susțin și se completează în ceea ce presupune trăirea duhovnicească a bunului creștin înaintea lui Dumnezeu, în familia sa și în comunitate.

Următoarea întrunire a preoților din Cercul Pastoral-Misionar Târnova va avea loc la data de 05 Iunie la Parohia Hodiș.

Pr. Lucaciu Ionuț Marius

Photo: Pingică Laurențiu