„Sărbătoarea Cuptoarelor de copt” editia a IV-a, organizată anul acesta de tinerii liceeni din Parohia Zimand Cuz

Inițiată ca manifestare dedicată păstrări vii a memoriei si tradițiilor bunicilor si înaintașilor noștri, „Sărbătoarea Cuptoarelor de Copt” din acest an a avut o desfășurare inedită prin implicarea tinerilor liceeni din parohie, tineri care s-au ocupat singuri de tot ce a insemnat coacerea pâinilor pentru sărbătoare: ars cuptoare, frământat aluat, dospit-porționat aluat, copt in cuptor de casă.

Apoi pâinea tinerilor s-a „odihnit” o zi, fiind pusă pe masa credincioșilor, a doua zi – de Rusalii, la agapa câmpenească din curtea bisericii parohiale Zimand Cuz, agapă la care s-au servit doar feluri de mâncare coapte în cuptor.

Organizată de fiecare dată la praznicul Pogorârii Sfântului Duh, „Sărbătoarea Cuptoarelor” are în centrul ei participarea la Liturghie, la Vecernia Plecării Genunchilor și la Taina Sfântului Maslu oficiată în după – amiaza Duminicii Rusaliilor. Soborul preoților care au slujit Taina Sfântului Maslu a fost alcătuit din Pr. Pop Vasile, Pr. Rădulescu Nicolae, Pr. Lucian Ștefănuț, Pr. Sandu Sergiu-Vlad si Pr. Gabriel Ioan Vladu. La sfârșitul slujbei, Pr. Pop Vasile a ținut un cuvânt de învățătură despre darurile Sfântului Duh iar părintele paroh a mulțumit lui Dumnezeu, preoților slujitori, tânărului Pogan Valentin, coordonatorul tinerilor, si tuturor celor care prin bunătatea si prin bunătățile lor au dus la bun sfârsit sărbătoarea.

Pr. Gabriel Vladu