Sărbătoarea secerișului în Parohia arădeană Mănăștur

Duminică, 17 iulie 2022, în satul Mănăștur, Comuna Vinga, Protopopiatul Arad, a avut loc Sărbătoarea Secerișului. Acest eveniment a fost organizat de către Primăria Vinga, prin domnul primar Ioan-Sorin Negrei, fiu al satului, în colaborare cu părintele Valentin Strâmbei și credincioșii parohiei.

Sărbătoarea a debutat la ora 17:00, în biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, săvârșindu-se slujba Vecerniei de către un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, după care s-au citit și rugăciunile de binecuvântarea a roadelor celor noi.

La sfârşitul slujbei, Părintele Iustin Popovici a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat importanța unei astfel de sărbători într-o comunitate a cărei locuitori au ca ocupație principală agricultura. De asemenea, părintele a vorbit despre importanța pâinii (prescurilor) în viața liturgică a Bisericii, dar și în cea a credinciosului. Mântuitorul Iisus Hristos aseamănă moartea și învierea trupurilor cu putrezirea și încolțirea semințelor de grâu: ,,Amin, amin grăiesc vouă: dacă grăuntele de grâu care a căzut în pământ nu va muri, va rămâne singur, iar dacă va muri va aduce roadă multă” (cf. Ioan 12, 24). Bobul de grâu este simbolul, semnul, preînchipuirea nemuririi. Fiecare bob de grâu își are trupul său (devenind spic), care moare și încolțește la o nouă viață; fiecare om își are trupul care putrezește și în ziua cea de apoi înviază.

Biserica parohială fiind în plin șantier de renovare a picturii, părintele Iustin i-a îndemnat pe credincioșii parohiei să valorifice recolta de grâu și să ajute fiecare cu câteva ,,boabe de grâu” pentru pictura interioară a bisericii.

La final, părintele a transmis cuvântul de binecuvântare din partea ÎPS Părinte Timotei, mulțumind organizatorilor pentru invitație, felicitându-i totodată pentru inițiativa organizării unui astfel de eveniment și încurajându-i spre a forma o tradiție în acest sens care să dăinuie peste ani. Această sărbătoare a început în anul 2018.

În cele din urmă, părintele paroh Valentin Strâmbei le-a mulțumit tuturor: părintelui consilier, preoților slujitori, oficialităților locale și județene, între care, alături de domnul primar Ioan-Sorin Negrei s-a aflat și domnul Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, precum și celor prezenți pentru bucuria de a fi împreună la o sărbătoare atât de frumoasă pentru comunitatea parohială.

După aceasta a urmat în curtea Căminului Cultural din localitate un moment artistic, în cadrul căruia domnului Aurel Brebu, fost profesor de biologie timp de peste cinci decenii la școala din localitate, i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al Comunei Vinga.

A urmat un program artistic susţinut în curtea Căminului Cultural din Mănăştur. Pe scenă au urcat soliştii Dumitru Stoicănescu, Felicia Stoian, Milena Ţăran, Bogdan Firu, Ciprian Pop, Mariana Şulca, Otilia Radu, Ansamblul Bălgărce din Vinga şi Taraful tradiţional ProDatina.

Pr. Drd. Vlad-Sergiu Sandu