Slujire arhierească în Parohia Bârzava, Protopopiatul Lipova

În Duminica a 3-a după Rusalii, Sfânta noastră Biserică are ca temă o reflecție asupra „grijilor vieții” (parte a predicii de pe munte a Mântuitorului nostru Iisus Hristos – cf. Mt. 6, 22-33). Ideea centrală a Evangheliei este căutarea Împărăției lui Dumnezeu, ca și fundament al mântuirii noastre și grija lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, atâta timp cât și noi ne rugăm Lui și îi suntem credincioși prin ascultarea de poruncile Sale.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a fost prezent în această duminică în parohia Bârzava din Protopopiatul Lipova, unde a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească.

Alături de Înaltpreasfinția Sa, din sobor au mai făcut parte Pr. Dr. Tiberiu Ardelean, Inspector eparhial, Pr. Nelu Mercea, Protopopul Lipovei, Pr. Gheorghe Bândea, parohul Bârzavei, și ceilalți preoți din satele aparținătoare comunei.

Cuvântul Ierarhului a avut tema „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu”  subliniind providența divină care înseamnă grija față de lume și care presupune conlucrarea  omului cu harul divin la împlinirea planului creației, de unde și datoria credincioșilor de a lucra pentru mai binele lumii stăruind la buna înțelegere între oameni și slava lui Dumnezeu (cf. Romani 5, 1-10 ; Matei 6, 22-33).

Pentru activitatea rodnică din cei 36 de ani de slujire în parohia amintită, Preotul Paroh Gheorghe Bândea a primit distincția de iconom stavrofor.

La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul a oficiat o slujbă de binecuvântare a vechiului clopot care a fost așezat ca o mărturie peste veacuri a celor care au purtat pecetea de creștin în această parte a Văii Mureșului.

Acest clopot , datat din anul 1896, a fost folosit până în 2021 (deci 125 de ani), când a fost înlocuit cu altul nou. Acesta a fost donat de către familia dr. Cozma Florinel și Maria și are ca protector pe Sfântul Arhanghel Gavriil, fiind sfințit prin delegare de către Chiriarh în data de 31 octombrie 2021. La dorința familiei donatoare, dar și a credincioșilor, clopotul vechi a fost așezat în curtea bisericii, rămânând ca amintire și ca simbol pentru biserica comunei Bârzava.

Arhid. Claudiu Condurache