La calea unui an distanță, astăzi, în 3-a Duminică după Rusalii, ne-am făcut martorii unei noi Liturghii Arhierești săvârșite de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Parohia din Șimand.
Și dacă anul trecut, pe lângă Sfânta Liturghie Arhierească, comunitatea din Șimand participa la sfințirea Paraclisului de vară și a noii capele mortuare a cimitirului local, astăzi, cununa sărbătorii a fost împletită din împreuna-rugăciune și bucuria comuniunii la serbarea primul hram al Paraclisului „Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți”, așezat în calendar spre prăznuire în data de 1 iulie.
Și răsfoind același calendar, în dreptul trimiterii spre Evanghelia acestei duminici scrie în paranteză „Despre grijile vieții”. Și ce să fie altceva „grija” decât o neliniște? De altfel, chiar și în Dicționarul Explicativ al Limbii Române găsim semnul egal între cei doi termeni… ba mai mult explică DEX-ul grija ca fiind o „teamă sau neliniște pricinuită de…”.
Ori Evanghelia acestei zile tocmai asta face: ne responsabilizează în privința alegerilor pe care le facem îm timpul acestei vieți: grijă materială sau grijă duhovnicească, teamă de a nu avea sau teamă de a nu fi, neliniștiți după cele vremelnice sau după veșnicia lui Dumnezeu? Nu obligă, ci ne lasă ca în cele mai mici amănunte ale vieții să adăugăm în balanța propriei vieți lumină peste lumină sau întuneric peste întuneric, în funcție de grijile sau neliniștile pe care le avem.
Și fi-vom în cele din urmă chipul a ceea ce slujim, a spus Preasfințitul Părinte Emilian în cuvântul de astăzi: „ori Dumnezeu (lumină), ori diavol (întuneric)”, căci „Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona” (Matei 6,24).
Cuvântul Ierarhului
Slujirea lui Dumnezeu în iubire și lumină
„Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a învățat multe lucruri folositoare pentru viața pământească, ca pregătire pentru viața cerească, învățături ce se află în Sfânta Evanghelie.
În Duminica a 3-a după Rusalii, Sfânta Biserică a rânduit ca la Sfânta Liturghie să se citească un fragment din Predica de pe munte (Matei 6, 22-33), în care Domnul Hristos ne învață să avem o vedere curată, o conștiință luminoasă, o slujire dumnezeiască, o prioritizare a preocupărilor și lucrărilor din viața noastră. Așadar, învățăm care este sensul adevărat al vieții noastre și modul în care trebuie să trăim ca oameni liberi în comuniune cu Dumnezeu și semenii.
Chiar dacă majoritatea oamenilor au ochi fizici sănătoși, totuși este necesară o vedere curată și adevărată. Această vedere este ajutată de o conștiință curată și o gândire înțeleaptă, prin care omul distinge între bine și rău, între adevăr și minciună, între sensul adevărat al vieții ca legătură a omului cu Dumnezeu și viața trăită în uitare de Dumnezeu.
Mântuitorul Hristos, când spune că „nimeni nu poate sluji la doi domni”, pleacă de la acest fundament al slujirii omului. Omul este definit ca slujitor, iar el trebuie să știe cui să slujească. Dacă slujirea noastră este bazată pe credință, iubire și adevăr, mergem pe calea îndumnezeirii. Dacă slujirea se află în confuzie, întuneric și materialitate exclusivă, atunci viața devine un iad.
Domnul Iisus Hristos ne avertizează să fim foarte atenți, să nu ne împărțim, fiindcă omul este o unitate (ca și Dumnezeu) absolută, chemat să slujească integral lui Dumnezeu. Slujirea este o problemă existențială, fiindcă omul va fi ceea ce slujește: „ori Dumnezeu (lumină), ori diavol (întuneric)”.
Totodată înțelegem din sfaturile date de Mântuitorul Hristos și acestea: nu vă îngrijorați peste măsură de toate aceste lucruri (mâncare, îmbrăcăminte ș.a.), dealtfel necesare; să nu pună acestea stăpânire pe voi și pe sufletele voastre, în așa fel încât să nu puteți nici măcar zări, din aglomerarea lor, Împărăția lui Dumnezeu: „Nu vă îngrijiți pentru sufletul vostru ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca; oare nu este sufletul mai mult decât hrana și trupul decât îmbrăcămintea?”. Adică să ne eliberăm de grija exclusivă pentru bunuri materiale, să nu trăim doar biologic, ci să căutăm mai întâi pe Dumnezeu, darurile Lui spirituale, dreptatea și dragostea Lui.
Floarea caută lumina. Să căutăm pe Hristos, Lumina lumii. Atunci vom vedea realitatea și sensul vieții, precum și „unde sunt cei care nu mai sunt. S-au ascuns în Lumina Celui nepătruns”.
Să-L slujim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră pentru a trăi viața în adevăr, lumină, dragoste și comuniune.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.
3 iulie 2022, Duminica a 3-a după Rusalii, Liturghie Arhierească în Parohia Șimand, hramul Paraclisului de vară „Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți”. Iar tuturor acestora s-au adăugat plecarea genunchilor tuturor celor prezenți pentru ca mila lui Dumnezeu să se reverse asupra lumii prin ploaie și părintescul îndemn pentru participarea la recensământul în desfășurare în țara noastră, despre care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spunea că este un „moment favorabil pentru mărturisirea identității religioase”.
O nouă zi, un nou bun prilej ca „fiind îndreptați din credință” să „avem pace cu Dumnezeu” (Romani 5,1), conștienți fiind, după cuvântul Fericitului Augustin, că „Ne-ai făcut pentru Tine, Doamne. Şi neliniştit este sufletul nostru până nu-şi va afla odihna întru Tine” și, după cuvântul Ierarhului, că „Dacă slujirea noastră este bazată pe credință, iubire și adevăr, mergem pe calea îndumnezeirii”.