Arhiepiscopul Aradului a participat la ceremoniile dedicate Eroilor de la Păuliș

Eroii de la Pauliș au fost comemorați sâmbătă, 17 septembrie, în cadrul unor ceremonii care s-au desfășurat la bustul Cpt. Ioan Fătu din centrul localității Păuliș, la cimitirul eroilor din Radna, în biserica ortodoxă din Păuliș, unde s-a săvârșit slujba parastasului, iar în final la Monumentul Eroilor ce străjuiește drumul national 7.

Instituția Prefectului – Judetul Arad a fost reprezentată de subprefectul Marius Sulincean, la ceremonii participând parlamentari, oficialitățile locale, cadre militare active, în rezervă sau retragere, elevi ai școlilor și liceelor din Păuliș și Lipova.

S-a distins prezența veteranului bătăliei de la Pauliș, Streian Nicolae Pavel din Lugoj, profesor de matematică, cel care la 98 de ani a fost prezent la toate evenimentele, iar la monument a evocat asistenței momente din luptele care au avut loc acum 78 de ani.

Remember

Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea Defileului Mureş şi Criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna. Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortysto-ungară „Budapesta”, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 Infanterie şi Divizionul 61 Artilerie Grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.

Glorie eternă eroilor!

Sorina Ambruș

Sursa:https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/galerie-foto-ostasii-romani-au-fost-comemorati-la-paulis-1591514/