Sâmbătă, 3 septembrie 2022, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit Slujba Parastasului de 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a Părintelui iconom stavrofor Flor Teoldorescu, în Catedrala Veche din Arad.
Din soborul condus de Înaltpreasfinția Sa au făcut parte și părinți consilieri de la Centrul Eparhial, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, părinți slujitori de la Catedrala Veche și alți slujitori din municipiu.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a evocat personalitatea și bogata activitate a Părintelui Flor Teodorescu, fost vicar eparhial la Centrul Eparhial și paroh la Catedrala Veche din Arad. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt părintesc de mângâiere pentru familia îndoliată, arătând că cel plecat dintre noi nu va fi uitat și va fi pomenit mereu, mai ales de către slujitorii Catedralei Vechi.
Biografie:
Părintele Flor Teodorescu s-a născut la data de 5 ianuarie 1937, în Târgu-Neamț, județul Neamț, ca primul din cei șapte copii ai familiei preotului Radu și Iulia Teodorescu. Crescut și educat în valorile tradiției noastre ortodoxe și românești și în atmosfera specifică unei familii de slujitor a lui Dumnezeu, tatăl său înscriindu-se într-un lung șir de preoți odrăsliți de pământul binecuvântat al Moldovei. După absolvirea liceului, în anul 1954, începe cursurile Facultății de Medicină din București. În anul 1956, în urma decretului dat pentru izgonirea de pe băncile școlilor din România a aparținătorilor și copiilor de preoți, se retrage de la această facultate, susținând examenul de admitere la Seminarul Teologic din Târgu-Neamț. După absolvirea Seminarului, urmează cursurile Facultății de Teologie din București. După cei patru ani de studii, în 1965 obține titlul de licențiat în teologie, cu teza „Sinoadele de la Cartagina și canoanele lor”, lucrare susținută la catedra de Drept bisericesc și sub îndrumarea marelui profesor și canonist dr. Liviu Stan.
În anul 1964 își unește destinul cu preoteasa Macrina Nicolau și ea absolventă de Seminar teologic. Este cea care i-a stat alături, l-a susținut și l-a încurajat în întreaga sa activitate preoțească și de studiu. În anul 1976 începe cursurile de doctorat, secția Practică, specialitatea principală Drept bisericesc, din cadrul Facultății de Teologie din București. La data de 11 decembrie 1979, promovează examenul oral aprofundat de admisibilitate, urmând a pregăti o teză despre „Mitropolia Bucovinei, de la origini și până în zilele noastre. Aspecte istorice și canonice”.
În 1965 este hirotonit și numit preot în comuna Vicovul de Jos, județul Suceava, parohie unde va sluji timp de doisprezece ani și unde își va pune amprenta prin lucrările de reconstrucție la biserică și casa parohială. Casa preotului Flor și a preotesei Macrina a fost binecuvântată cu doi copii: în 1966 cu un fiu, iar în 1973 cu o fiică.
În 1978 este numit vicar-administrativ al Episcopiei Aradului și Hunedoarei de către Preasfințitul Episcop Dr. Visarion Aștileanu, lucru care determină stabilirea familiei sale în orașul Arad. În același an este numit și preot slujitor la Catedrala Episcopală din Arad. Pe perioada exercitării funcției de vicar-administrativ, gestionează patrimoniul Episcopiei Aradului. Coordonează, în colaborare cu Muzeul Arad și Biblioteca Județeană Arad, realizarea muzeelor de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog și Mănăstirea Arad-Gai.
În anul 1986 se retrage din administrație, continuându-și activitatea de preot slujitor la Catedrala Veche. Se implică în numeroase activități de caritate și ajutorare a celor în nevoi, cercetându-i pe cei aflați în Centrul pentru vârstnici din Arad, Centrul de primire al minorilor și Penitenciarul Arad. Participă la numeroase conferințe și publică articole în reviste și publicații de specialitate.
La data de 27 ianuarie 2014, după o perioadă de 51 de ani de preoție, se pensionează.
Părintele Flor Teodorescu, după o lungă și grea suferință, a încetat din viaţă în noaptea dinspre 29 iulie 2022, la vârsta de 85 de ani.
Protos. Iustin Popovici