Liturghie Arhierească la Mănăstirea Arad-Gai, la începutul anului bisericesc

Joi, 1 septembrie 2022 – începutul anului bisericesc, când se face pomenirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, obștea Mănăstirii ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul arădean Gai s-a aflat în zi de mare bucurie duhovnicească, sărbătorindu-și ocrotitorul spiritual.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului  a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Din sobor a făcut parte și Pr. Dr. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc și lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către ÎPS Părinte Timotei,  care a vorbit despre  Însemnătatea Indictionului și întocmirea calendarului bisericesc, între sfinții cu o cinstire aparte, numind pe ocrotitorul sfintei mănăstiri, Sfântul Simeon Stâlpnicul, subliniind tălmăcirea  supranumelui în legătura Indictionului, adică arătător și călăuzitor pe calea mântuirii. De asemenea, Ierarhul a arătat și rostul Slujbei Doxologiei cu acest prilej făcându-se și cuvenitele urări celor prezenți pentru un nou an bisericesc.

La finalul slujbei, a fost săvârșit un parastas pentru toți ierarhii, slujitorii, monahiile și ctitorii sfintei mănăstiri, trecuți la Domnul și au fost binecuvântate roadele aduse în cinstea hramului.

***
Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul” sau Mănăstirea Arad-Gai a fost ridicată între anii 1760-1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768) pentru veşnica sa pomenire şi pentru a fi folosită de urmaşii săi în scaunul episcopal al Aradului. Sfântul Simeon Stâlpnicul este patronul spiritual al mănăstirii. Biserica nouă poartă hramurile: „Veşmântul Maicii Domnului”, „Brâul Maicii Domnului” şi „Acoperământul Maicii Domnului”, ce se sărbătoresc la 2 iulie, 31 august şi 1 octombrie.

Protos. Iustin Popovici