Slujire Arhierească și hirotonii de Praznicul Nașterii Maicii Domnului, la Mănăstirea Arad-Gai

În fiecare an, la data de 8 septembrie, arădenii sărbătoresc cu multă bucurie Nașterea Maicii Domnului, cea dintâi sărbătoare mare de la începutul anului bisericesc, la Mănăstirea Arad-Gai.

Slujba de Priveghere

În seara de ajun a sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în altarul de vară din curtea Mănăstirii Arad-Gai. La finalul acesteia, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre ,,Învățătura citirilor biblice ale praznicului”, adică paremiile Vecerniei care se referă la visul patriarhului Iacov privind scara urcușului spiritual până la poarta cerului, călăuzind prin virtutea înțelepciunii spre vegherea la viața credincioșilor, toate acestea sub patronajul Maicii Domnului, îndrumare pilduitoare pentru întreaga suflare.

Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți slujitori: Pr. Gheorghe Gligor, vicar eparhial, Pr. Silviu Faur, consilier eparhial, Pr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și Protos. Matei Buliga, starețul Mănăstirii Dobrești.

Slujbele au continuat pe întreg parcursul nopţii, săvârşindu-se Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie de noapte, Ceasurile liturgice, Slujba Aghiasmei mici, Acatistul Naşterii Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie Arhierească

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în altarul de vară din curtea mănăstirii. Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți slujitori: Pr. Silviu Faur, consilier eparhial.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul nostru a vorbit despre ,,Frumusețea Acatistului Maicii Domnului” prin laudele aduse însușirilor minunate ale Sfintei Fecioare prin care intervine în viața și activitatea credincioșilor care îi cer cu credință ajutorul trebuitor. În acest fel este unanim privită ca Maică a tuturor creștinilor.

La momentul cuvenit Preacucernicul Părinte Arhidiacon Călin-Dan Teuca, directorul Seminarului Teologic Ortodox Arad, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sânleani, Protopopiatul Arad, iar la finalul slujbei a fost hirotesit duhovnic. Tot în cadrul sfintei slujbe, tânărul teolog Teodor-Marius Iercoșan a fost hirotonit diacon, urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Bocsig-Gară, Protopopiatul Ineu.

Răspunsurile liturgice, atât seara la Priveghere cât şi în ziua de praznic, la Sfânta Liturghie, au fost date de studenţi şi seminarişti de la şcolile teologice arădene și de Corul Sfântul Ilie al Bisericii Ortodoxe din Parohia Curtici, dirijat de prof. Ștefan Adrian Bugyi.

Prof. Cătălin-Iulian Drăgan, Seminarul Teologic Ortodox Arad