Târnosirea celei mai vechi biserici ortodoxe române de parohie din Municipiul Arad

Duminică, 3 octombrie 2022, ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Episcop vicar Emilian Crișanul, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Slujba de târnosire a bisericii cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Arad-Sânicolaul Mic, Protopopiatul Arad, păstorită de Părintele Gheorghe Gligor, vicar eparhial.

Biserica din Sânicolaul Mic este cea mai veche biserică ortodoxă română de parohie din Municipiul Arad, iar târnosirea ei a avut loc întrucât în ultima perioadă, prin grija părintelui paroh și a comunității pe care o păstorește, la sfântul lăcaș au avut loc ample lucrări de restaurare.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în biserica nou târnosită.

În Cuvântul de învățătură Chiriarhul arădean a vorbit despre faptul că ,,Predica de pe munte” (cf. 2 Cor. 11-12; Luca 6), din care face parte și pericopa evanghelică, arată nu numai locul în care a fost rostită ci și simțământul măreției spre care tinde sufletul ascultătorilor spre împlinire. La fel, pericopa apostolică lămurește în privința Sf. Pavel, sublimitatea propovăduirii sale prin care se înțelege puterea lui Dumnezeu, omul fiind supus slăbiciunii pentru a atinge înălțimea celor spuse și scrise. Așadar, evidența ajutorului dumnezeiesc, în lucrarea credinței dovedește încurajarea în sporirea efortului propriu pentru a depăși nivelul obișnuinței viețuirii religioase, privind astfel în lumină măreția creștinismului în care se încadrează.

La finalul slujbei, Părintele paroh Gheorghe Gligor, vicar eparhial, a fost distins din partea Chiriarhului arădean, cu ,,Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici‘‘, iar ceilalți credincioși care s-au jertfit pentru înfrumusețarea sfintei biserici cu Ordinul ,,Sfântul Ierarh Sava Brancovici” pentru mireni sau Diplome de mulțumire.

După aceasta, Preotul paroh Gheorghe Gligor a mulțumit ierarhilor, soborului de preoți și diaconi, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor care au ajutat la edificarea lăcașului de cult.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii și cântăreții de la strană.

Credincioșii prezenți au avut posibilitatea de a intra și a se închina în Sfântul Altar.

Protos. Iustin Popovici

***

Scurt istoric al Parohiei Arad-Sânicolaul Mic

Biserica Parohiei Ortodoxe-Române Arad-Sânicolaul Mic, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a fost zidită în anul 1804, fiind cea mai veche biserică ortodoxă română parohială din municipiul Arad. Nu se cunosc numele arhitectului și constructorului. După terminarea lucrărilor a fost sfințită de protopopul Aradului Ioan Mihailovici.
În 1826 a fost înzestrată cu iconostasul, cele două străni și scaunul arhieresc.
La Altarul ei au slujit, din 1804 până astăzi, 16 preoți parohi.
Cele mai importante lucrări s-au făcut în anii:
1909 – Preot Paroh Petru Marșieu – sfințită fiind de Preasfințitul Ioan Ignatie Papp.
22.10.1939 – Preot Paroh Dr. Nicolae Iorgovan – sfințită fiind de Preasfințitul Andrei Magieru.
07.11.1971 – Preot Paroh Gavrilă Traian – sfințită fiind de Preasfințitul Teoctist Arăpașu, viitorul Patriarh al României.

În anul 1992, în noaptea de 5/6 septembrie, a avut loc un incendiu care a produs mari stricăciuni în interior, prin pierderea iconostasului și deteriorarea picturii, de asemenea fiind grav afectat acoperișul bisericii.
S-au efectuat lucrări mari de refacere a picturii și a iconostasului, schimbarea pardoselii, înlocuirea stranelor și scaunelor, dar mai ales, începând cu 2009, de consolidare a bisericii cu ample lucrări la acoperiș și turn, reconfigurarea întregului exterior, lucrările fiind conduse și executate de inginerul Armand Grosu și Preotul Paroh Gheorghe Gligor, cu contribuția credincioșilor și a autorităților locale, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.
Biserica parohială Arad-Sânicolaul Mic, deși are 218 ani, este astăzi îmbrăcată ca o Mireasă a lui Hristos, Căruia îi mulțumim că i-a purtat de grijă în toată această vreme fiindu-ne mereu casă, loc de închinare, dar mai ales de bucurii alese,
spunea părintele paroh Gheorghe Gligor.

Vezi și: https://www.glasulcetatii.ro/articol/6284/foto-ierarhii-aradeni-au-tarnosit-cea-mai-veche-biserica-ortodoxa-romana-din-municipiul-arad

https://basilica.ro/cea-mai-veche-biserica-parohiala-din-arad-a-fost-resfintita/

A fost resfințită cea mai veche biserică ortodoxă din municipiul Arad