Prezență chiriarhală și binecuvântare de lucrări în Filia Laz a Parohiei Sălăjeni din Protopopiatul Sebiș

Duminica a XXIV-a după Rusalii ne arată două minuni înfăptuite de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos: tămăduirea unei femei care avea scurgeri de sânge și a învierii fiicei lui Iair, mai mare Sinagogii din Capernaum. Ceea ce leagă aceste două mari minuni săvârșite de către Iisus Hristos este credința – atât a femeii cu scurgeri de sânge, cât și a lui Iair – virtute care, nu doar că ne apropie de Dumnezeu, ci ne unește cu El.

În această duminică, preotul și credincioșii filiei Laz a Parohiei Sălăjeni din Protopopiatul Sebiș, l-au avut în mijloc lor Întâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei.

Astfel, la primele ore ale dimineții, Chiriarhul a fost întâmpinat de către Pr. Beni Ioja, Protopopul Sebișului, de Preotul Paroh Ioan-Cristian Rada, precum și de alți preoți din localitățile învecinate, autorități locale ale comunei Dezna, de care aparține satul Laz, și mulțime de credincioși.

S-a săvârșit slujba de binecuvântare a lucrărilor exterioare care s-au efectuat la locașul de cult (lucrări la acoperiș, pereți, ș.a.), precum și a celor interioare (placare cu gresie), lucrări realizate cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte de la București și a Consiliului Județean Arad.

După slujba de binecuvântare, Ierarhul a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură rostit de Chiriarh a avut titlul: „Puterea divină” (Efeseni 2, Luca 8), aceasta arătată prin cele două minuni ale Pericopei Evanghelice, adică vindecarea femeii cu scurgere de sânge și învierea fiicei lui Iair, mai marele sinagogii din Capernaum, subliniind trei aspecte ale virtuții de temelie: întâi a împărtășirii credinței întocmai ca aceea a femeii care s-a atins de haina Mântuitorului, apoi a îndoielii lui Iair, care este îndemnat de Mântuitorul să nu descurajeze în momentul aflării morții fiicei sale și a necredinței celor ce o plângeau pe aceasta, subliniindu-se credința în puterea lui Dumnezeu manifestată prin tot ceea ce împlinește spre bine atotputernicia divină lucrând mereu pentru desăvârșire, Mântuitorul Însuși afirmând în legătură cu femeia ce s-a atins de marginea hainei Sale că a simțit o putere ieșind în întâmpinarea credinței ei. Spre întregirea pericopei evanghelice vine cea apostolică în care Sf. Pavel arată că puterea lui Dumnezeu se face cunoscută în Biserică, atât în înțelesul acesteia ca sfânt locaș mereu înnoint ca cel al Parohiei, cât și de instituție așezată spre mântuirea oamenilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh Ioan-Cristian Rada a fost hirotesit iconom pentru contribuția adusă la înfrumusețarea locașului de cult.

De asemenea, Parohul a mulțumit Chiriarhului pentru vizita pastorală și misionară în filie și i-a oferit o frumoasă icoană cu „Sfânta Mahramă”.

Arhid. Claudiu Condurache