Slujire chiriarhală la hramul bisericii istorice a Mănăstirii Hodoș-Bodrog

În ziua praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie 2022, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a pelerinilor de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, pentru a prăznui hramul bisericii celei vechi.

Cu acest prilej binecuvântat, Chiriarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în biserica nouă a mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte: Protos. Grigorie Timiș, starețul mănăstirii, Arhim. Nestor Iovan, Protos. Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul Eparhial, Protos. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, Arhid. Claudiu Condurache și alţi părinţi.

În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre ,,Intrarea în biserică a Maicii Domnului” (în baza citirilor scripturistice ale praznicului: Evr. 9; Luca 10 şi 11) – pildă pentru consacrarea în slujba lui Dumnezeu a credinciosului, aceasta prin râvna părinților de a crește copiii în virtuțile creștine, devenind toți folositori obștei. Istorisirea evenimentelor sfinte din viața Maicii Domnului, atât după Sfânta Tradiție cât și din Sfânta Scriptură tâlmăcesc mai ales strădania de pregătire a sărbătorii Nașterii Domnului, când are loc și Soborul Maicii Domnului.

Răspunsurile liturgice au fost date de obștea mănăstirii.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad și viețuitor al acestei mănăstiri, în numele părintelui stareț, a obștii monahale, precum și a credincioșilor și pelerinilor, care trec pragul Mănăstirii Hodoș-Bodrog, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru prezența la hramul istoric al mănăstirii, pentru cuvântul de învățătură, dar mai ales, pentru permanenta îndrumare și învățare duhovnicească, pentru exemplul de rugăciune și îngăduință arătat și pentru exemplul de comuniune după pilda Maicii Domnului.

Scurt istoric al bisericii vechi

Aceasta este cea mai veche construcţie din ansamblul mănăstiresc datând din a doua jumătate a sec. XIV, mai precis din anul 1370. Construcţia bisericii este executată în stil triconc bizantin, stil răspândit în întregul Orient creştin, iar începând din sec. XIV şi în Ţările Române. Amintim şi faptul că două dintre bisericile mănăstirilor Sfântului Munte poartă acelaşi hram; lucru care ne îndreptăţeşte să evidenţiem legătura acestui străvechi aşezământ monahal din partea de Vest a ţării, cu lumea bizantină.

Potrivit Protocolului celor tunşi în monahism în biserica cu hramul ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, a Mănăstirii de obşte a Hodoşului, care a început a se scrie din anul 1857, dintre cei peste o sută de monahi călugăriţi aici, nu mai puţin de 17 au devenit ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Protos. Dr. Iustin Popovici