Bucuria prăznuirii Sfântul Ierarh Nicolae în Biserica din Gurahonț

„Îndreptător credinței și chip blândeților”, așa ne spune troparul sărbătorii că a fost Sfântul Ierarh Nicolae “moșul” care aduce  daruri la copii și nu numai, pentru că el este Sfântul blând și bun, care privește cu dragoste către toți din icoana sa, precum sublinia poetul nostru Octavian Goga când zicea în poezia “Pace”: “Blând zâmbește din icoană/Cuviosul Nicolae”.

Copiii de la Grădinița din parohia Gurahonț care însoțiți de educatoarele lor, au venit la Sfânta Biserică, pentru a se împărtăși cu Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Domnului Iisus Hristos și pentru a prezenta câteva colinde.

De altfel între biserica ortodoxă, din parohia Gurahonţ, grădiniţă și școală există un parteneriat, unde sub genericul „Hristos împărtăşit copiilor” desfăşurăm şi alte activităţi prin care copiii trebuie să ajungă să-l cunoască pe Dumnezeu şi să se iubească unii pe alţii.

Copiii sunt aduşi la Sfânta Biserică şi în alte rânduri în timpul anului, educatoarele lor urmând îndemnul Domnului Iisus Hristos: „Lăsaţi copiii să vină la mine”, ocupându-se astfel şi de formarea lor sufletească.

Părintele paroh Moț Iulian le-a vorbit copiilor despre Sfântul Ierarh Nicolae, „moşul cel bun” şi faptele săvârşite prin bunătatea, iubirea şi dărnicia sa.

Sfântul Nicolae ne cheamă să facem din viaţa noastră o mărturie a prezenței și iubirii milostive a lui Hristos în lumea de azi, pentru ca și Mântuitorul Iisus Hristos să dea mărturie pentru noi înaintea Tatălui din ceruri.

Cunoscându-i, aşadar, fie şi în linii mari, viaţa şi faptele minunate, să aducem slavă Lui Dumnezeu pentru că l-a chemat pe ierarhul Nicolae între sfinţii Săi, iar pe copiii şi nepoţii noştri să-i îndemnăm întotdeauna ca, după ce primesc daruri de la „Moşu” să vină la biserică să-i mulţumească, zicând o dată cu noi cei mari: „Sfinte Nicolae, îţi mulţumim că nu ne-ai uitat nici în acest an! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

La încheiere copiii au primit daruri din partea bisericii, dulciuri şi iconiţe iar preotul şi credincioşii au mulţumit educatoarelor pentru bucuria ce le-a fost prilejuită de micii colindători.

Pr. Moţ Aurelian Iulian