Misiune a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad în parohia Firiteaz

Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, însoțit de membrii grupului psaltic „Sf. Ioan Damaschinul”, format din studenți teologi, elevi seminariști și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortoodxă din Arad, sub conducerea părintelui prof. Gabriel Streulea, a participat în Duminica Sfântului Ioan Scărarul, la o seară duhovnicească în parohia Firiteaz, la invitația părintelui paroh Cosmin Iordăchescu, un fost student și masterand merituos al Facultății noastre de Teologie. Seara duhovnicească a fost prilejuită de cinstirea icoanei „Dulcea Sărutare” a Maicii Domnului în lunea acestei săptămâni, o copie a acstei icoane aflându-se și în biserica parohiei Firiteaz.

A fost săvârșită slujba Paraclisului Maicii Domnului, răspunsurile la strană fiind oferite de membrii grupului psaltic „Sf. Ioan Damaschinul”, sub conducerea părintelui prof. Gabriel Steulea, preot slujitor la Parohia Arad Centru și profesor la Semianrul Teologic Ortodox din Arad.

La sfârșitul slujbei Paraclisului Maicii Domnului, părintele conf. univ. dr. Lucian Farcașiu a rostit o meditație duhovniceaacă în care s-a referit la temeiurile nou-testamentare ale preacinstirii Maicii Domnului și la chipul ei duhovnicesc, potrivit mărturiilor Sfintei Scripturi. Această meditație duhovnicească s-a dorit, pe de o parte, un răspuns fundamentat biblic la contestațiile atât de virulente ale mișcărilor neoprotestante la adresa cultului Maicii Domnului, iar pe de altă parte, un îndemn la rugăciune stăruitoare către Maica Domnului, care poate deveni o grabnică ajutătoare și o caldă sprijinitoare pentru credincioși care-i cer spijinul și ajutorul, mai cu seamă acum în vremea Postului celui Mare, când efortul duhovnicesc al creștinului trebuie înmulțit.

La finalul slujbei, toți credincioșii au fost miruiți, inițiind și un scurt dialog cu părintele profesor Lucian Farcașiu.

La sfârșitul acestei seri duhovnicești, părintele paroh Cosmin Iordăchescu le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru osteneala participării la slujbă și părintelui conf. univ. dr. Lucian Farcașiu pentru meditația duhovnicească rostită, exprimându-și nădejdea că ea va aduce mult folos duhovnicesc credincioșilor prezenți în biserică. Mulțumiri au fost adresate în aceeași măsură și părintelui prof. Gabriel Streulea, inspector eparhial pentru problemele de tineret, conducătorul grupului psaltic „Sf. Ioan Damaschinul”, precum și membrilor acestui grup pentru răspunsurile liturgice oferite într-un mod atât de armonios.

Pr. Paroh Cosmin Iordăchescu