Impresii și păreri ale elevilor participanți la Olimpiada bucuriei, la Arad

În perioada 19-23 aprilie 2023 s-a desfășurat la Arad Olimpiada Națională de Religie pentru clasele IX-XII. Aici, tinerii olimpici au participat la toate activitățile propuse de organizatori, printre care amintim vizitarea: Mănăstirilor Hodoș-Bodrog și Gai, Muzeul de științe din Arad, Muzeul din Șiria, Moara cu Noroc de la Ineu etc. Încununarea activității lor s-a realizat prin participarea la Sfânta Liturghie și cu festivitatea de premiere, la care aproximativ 150 de elevi participanți au primit: premii, mențiuni și premii speciale.

Redăm în cele ce urmează câteva impresii ale elevilor, profesorilor, dar și ale părinților tinerilor olimpici:

,,Doresc să mulțumesc gazdelor, iar locurile vizitate mi-au transmis gândul de a mă muta în acest oraș minunat … munca pe care am depus-o nu a făcut nimic altceva, decât să o unesc prin gând, rugăciune și efort cu Dumnezeu și cu siguranță și ceilalți colegi au simțit acest lucru, olimpiada de Religie reprezentând unul din cele mai frumoase momente de comuniune ale tinerilor…”.

Mirea Marina, de la Colegiul Național „Carol I” Craiova, elevă clasa a XII-a, locul 1

Olimpiada Națională de Religie a fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut de până acum. În fiecare zi, cercul meu de prieteni a crescut, și totodată, prieteniile s-au adâncit. Am vizitat locuri inedite, unde nu credeam că voi ajunge vreodată. Am râs și zâmbit continuu, am plâns de fericire și tristețe, când a trebuit să plecăm. Aradul este un oraș superb, cu multe oportunități și locuri de văzut, mă bucur și sunt recunoscătoare că am apucat să cunosc orașul, să încerc să-l descopăr în fiecare zi cât mai mult, să-i văd frumusețea. O să am în inimă necontenita bucurie pe care am trăit-o, speranța de a ne revedea cu toții încă o dată”.
Dimian Daria, Colegiul Național ,,Nicoale Grigorescu”, Câmpina, Prahova

Experiența de la Arad a fost una deosebită, alături de oameni frumoși, în locuri frumoase. Gazdele au fost foarte primitoare și au fost alături de noi de fiecare dată când am avut nevoie. Ne-am strâns toți olimpicii țării, într-un singur gând și într-un singur cuget, să-i aducem slavă lui Dumnezeu prin participarea la olimpiada de religie, într-un oraș de poveste, cum e Aradul. A fost minunat”!
Damian Răzvan-Valentin
Liceul Teoretic “G. Tocilescu”, Mizil, Prahova

„HRISTOS A ÎNVIAT!
Ieri a fost despre NOI, astăzi despre VOI…dragi colegi, profesori organizatori ai Olimpiadei Naționale de Religie! Bucuria cu care v-ați implicat, s-a revărsat în bucuria, pe care noi, am trăit-o alături, de elevii noștri și am dus-o, spre împărtășire și părinților, familiilor, colegilor din alte școli, spunând: uite, că se poate!!! Se poate, într-o lume secularizată, să mai fim și buni, blânzi, dăruitori, MINUNAȚI, într-un cuvânt!
Aseară, în tren, la o ora târzie, ei încă povesteau cât de frumos a fost, vorbeau pe cameră cu cei cu care s-au împrietenit, iar asta spune TOT! Vă felicităm și ne rugăm ca Bunul Dumnezeu, să vă ajute în toată lucrarea misionară, pe care v-ați asumat-o!”
Mituleasa Mihaela, Giurgiu

Participarea la Olimpiada de Religie, faza națională, susținută la Arad, a fost pentru noi, lotul din județul Suceava, prilej de bucurie în a ne manifesta dragostea întru Hristos, dar și ocazie de a fi întâmpinați de către Comisia de Organizare, cu aceeași dragoste ziditoare de suflete. Apreciem efortul organizatorilor de a ne convinge că -faptele vorbesc-, intenție materializată în superlativul organizării concursului, dar și a activităților adiacente! Mulțumim pentru inima deschisă și gândul curat, cu care am fost întâmpinați”!
Prof. Mirela Havîrneanu, Suceava

„Participarea la Olimpiada Națională de Religie , de la Arad , a fost o experiență de neuitat!
Organizatorii, ne-au impresionat prin căldură sufletească împărtășită pe parcursul zilelor petrecute în frumosul oraș, Arad.
Activitățile desfășurate au rămas adânc întipărite în inimile noastre.
Cuvintele sunt puține pentru a exprima impresiile noastre !
Vă mulțumim din suflet”!
Prof. Cornelia Dima, Argeș

Hristos a Înviat! Deosebit de frumos! Totul a fost la superlativ, de la plecare la întoarcere. Am trăit și noi bucuria pe care au trăit-o copiii noștri, prin ceea ce ne-au transmis la telefon și prin imagini , respectiv povestit când au revenit acasă. Au apreciat fiecare detaliu luat in calcul, organizarea impecabilă, grija și atenția cu care au fost tratați. S-au simțit minunat, prin tot ceea ce au experimentat! Aradul a primit aprecieri pozitive, pe parcursul celor 4 zile petrecute de către copiii noștri acolo, drept pentru care, MULTUMIM DIN INIMĂ TUTUROR CELOR IMPLICATI, PENTRU DRAGOSTEA ȘI DARUIREA DE CARE AU DAT DOVADĂ”!
Gina Iordan, Argeș

Pentru mine, acum Aradul înseamnă a râde, înseamnă bucuria de cunoaștere și de a ne uni sufletele la unison în aceeași dragoste. Înseamnă cântec, prietenie, dezbateri, împărtășirea acelorași simțăminte și traducerea lor în cuvintele noastre. Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă este definiția fericirii. Înseamnă noi. Noi care am legat prietenii în toate colturile țării, care ne-am bucurat, întristat, ne-am fost alături în orice moment, care am rupt orice barieră și am devenit cu toții olimpici, olimpicii iubirii și ai credinței. Olimpiada este o îmbrățișare caldă pe care o s-o port în suflet și o să-mi amintească de niște oameni la fel de calzi”.
Cârciumaru Mihaela Laura, Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”, Câmpina, Prahova

Sunt recunoscătoare că am avut prilejul de a participa la etapa națională a Olimpiadei de Religie, la Arad. Atât organizarea programului,cât și modul călduros în care am fost primiți m-au făcut să îmi doresc să revin ,când voi avea ocazia, în oraș. Am întâlnit oameni deosebiți,am vizitat locuri minunate și am avut parte de condiții ireproșabile. A fost o experiență dragă sufletului meu și vă mulțumesc pentru efortul depus ca olimpiada să se desfășoare în cele mai bune condiții posibile”.
Murariu Roxana, clasa a IX-a, Cluj

,,Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Matei 18, 20) Am avut bucuria de a participa zilele acestea la etapa națională a Olimpiadei de religie, bucurie amplificată de bucuria Învierii Domnului și de lumină, care s-a văzut atât în vremea minunată dată de razele calde ale Soarelui cât și de lumina credinței, care s-a arătat prin participarea atâtor elevi și dascăli, unde fiecare a dat ce are mai bun din vistieria sufletului său pentru a mărturisi și a-și arăta iubirea față de Hristos și de aproapele. Acest lucru s-a evidențiat, mai ales, prin buna organizare și desfășurare a acestui eveniment, care nu s-ar fi putut realiza fără implicarea unor oameni minunați, dedicați și jertfitori care au oferit amintiri de neuitat tuturora prin atmosfera creată atât prin bunurile materiale, pornind de locul de cazare și până la cel mai mic detaliu, cât și cele spirituale, mai ales prin întâlnirea cu Sfântul Ioan Gură de Aur cât și a Sfintei Marina unde ne-am putut închina la racla moaștelor lor și să simțim puterea sfințeniei sfinților care depășește oricare hotar și care, prin bucuria comuniunii dintre noi oamenii, legând prietenii noi și trăind momente, cu totul și cu totul de excepție, putem spune că această olimpiadă și-a atins negreșit și categoric scopul, atât în plan educativ și competitiv cât și duhovnicesc.
Lazăr Marian, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Petru Rareș” Tg. Lăpuș, Maramureș

Prof. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan, membru în comisia județeană de organizare a Olimpiadei Naționale de Religie Arad