Tezaurele Umane Vii vor avea o zi națională: 30 noiembrie, când România își serbează ocrotitorul spiritual

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat recent Legea pentru instituirea zilei de 30 noiembrie ca Ziua națională a tezaurului uman viu.

Inițiatorul, Dep. Florin-Claudiu Roman, a ales această dată pentru că este sărbătoarea Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul României.

Scopul legii sale a fost „creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor de patrimoniu cultural imaterial”.

Prin normele introduse, legea permite autorităților administrației publice centrale și locale și altor instituții publice să organizeze sau să sprijine manifestările culturale, artistice și educaționale dedicate acestei zile.

Titlul de „Tezaur uman viu” este acordat de UNESCO persoanelor recunoscute în comunitatea lor ca păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare ale elementelor de patrimoniu cultural imaterial, cum ar fi meșteșuguri sau manifestări artistice străvechi.

Foto: Nicu Cherciu (Viorica Tripon, țesătoare din Negreni, Cluj, declarată Tezaur uman viu în 2021)

https://basilica.ro/tezaurele-umane-vii-vor-avea-o-zi-nationala-30-noiembrie-cand-romania-isi-serbeaza-ocrotitorul-spiritual/