Arhiepiscopul Aradului a binecuvântat lucrările de înnoire săvârșite în Parohia Comlăuș

În ziua de 25 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în parohia Comlăuș, Protopopiatul Arad, pentru a binecuvânta lucrările de renovare exterioară și interioară săvârșite la biserica parohială, răspunzând astfel invitației părintelui paroh Ioan Vand.

Slujba Sfintei Liturghii a fost precedată de săvârșirea rânduielii liturgice de binecuvântare: prin citirea rugăciunilor, înconjurarea bisericii și stropirea cu agheasmă mare. Din soborul slujitor au făcut parte: părintele Arhidiacon Bogdan Noghiu, inspector eparhial și pr. lect. dr. Filip Albu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, ca fiu al satului.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Încredere în pronia cerească” (Rom. 5; Matei 6) în raport cu grijile vieții, arătând că Dumnezeu are grijă de ceea ce a creat, omul fiind încoronarea celor aduse la existență, având tocmai menirea ca să o desăvârșească după voia divină.

La momentul cuvenit, părinții ostenitori ai parohiei au primit distincții onorifice din partea Chiriarhului, ca răsplătire pentru osteneala arătată în buna administrare a parohiei: părintelui paroh Ioan Vand, în treapta de iconom stavrofor, iar părintelui Lucian-Ioan Ștefănuț, în treapta de iconom.

După încheierea sfintei slujbe, părintele paroh Ioan Vand a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, făcând și o dare de seamă despre activitatea gospodărească realizată în parohie în cei 9 ani de slujire în parohie, descriind sprijinul material primit atât din partea credincioșilor, cât și din partea primăriei, reprezentată cu acest prilej de dl. primar Daniel Tomuța, mulțumindu-le și acestora pentru implicare.

Lucrările realizate la biserica parohială au constat în zugrăveli exterioare, repararea crucilor de pe clopotniță, montarea unui sistem electrificat pentru clopote, pavoazarea limitrofă a bisericii, acțiuni de îndepărtare a igrasiei de la soclu și refacerea brâului de pictură, prin osteneala părintelui Cornel Ilica, fiul al parohiei, recondiționarea iconostasului și a mobilierului de incintă, ridicarea unei noi case parohiale. La acestea se adaugă și finalizarea capelei din cimitir și a aleilor aferente. Ca semn concret al mulțumirii, părintele paroh i-a dăruit ÎPS Sale o icoană argintată cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.

La rândul său, părintele Lucian Ștefănuț a adresat și el un cuvânt de mulțumire pentru sprijinul oferit de credincioșii parohiei, care s-au mobilizat pentru construirea celei de-a doua case parohiale. Tot ca semn de apreciere, i-au fost oferite părintelui Arhiepiscop două tablouri înrămate, ce-l înfățișează pe Înaltpreasfinția Sa la precedentele vizite realizate în parohie acum mai bine de trei decenii.

Înaltpreasfinția Sa a mulțumit pentru daruri și a felicitat pe părinții slujitori, autoritățile locale și pe credincioși pentru frumoasele realizări, care nu fac altceva decât să le continue pe cele împlinite, la vremea cuvenită, de părintele profesor Nicolae Porcolean, fostul paroh, prezent și el la acest moment de bucurie.

Apoi, la casa parohială nou zidită, a urmat săvârșirea rugăciunii de binecuvântare, manifestarea încheindu-se cu o agapă de bucurie.

Pr. lect. dr. Filip Albu