CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA CIUNTEȘTI, FILIA VĂLANI, PROTOPOPIATUL INEU

În Duminica a – III-a după Rusalii, în data de 25 iunie 2023, din încredințarea întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, ÎPS Timotei,  în filia Vălani, din protopopiatul Ineu, s-a întrunit sub coordonarea Părintelui Ic. Morar Ioan, cercul pastoral-misionar nr. 2- Beliu.

S-a săvârșit pentru credincioșii filiei Vălani, Taina Sfântului Maslu, atât de necesară pentru tămăduirea trupească și sufletească, fiind o filie, alături de parohia Ciuntești depopulată, marea majoritate a credincioșilor fiind înaintați în vârstă, iar tineretul fie a plecat la oraș, fie la muncă în străinătate. Au participat următorii preoți: pr. Morar Ioan –parohia Beliu, pr. Sas Radu –Groșeni, pr. Sbîrcea Daniel Constantin – Agrișul Mic, pr. Culda George – Vasile Goldiș, pr. Ciocan Nicolae –Archiș, pr. Monea Nicolae –Tăgădău, pr. David Flavius – Seliștea, pr. Chivulescu Răzvan – Craiva, pr. Bobieca Ovidiu – Ciuntești, pr. Vatrici Ioan –Răpsig, pr. Ardelean Petru – Chișlaca, pr. Drăgan Marcel Dorin -Hășmaș, pr. Iercoșan  Marius –Bocsig Gară .

Tematica pentru luna iunie a fost „Vârsta a treia – o perioadă amenințată de singurătate. Exodul tinerilor”.  Părintele Sbârcea Daniel Constantin din parohia Agrișul Mic, conform programării,  a ținut cuvântul de învățătură unde a arătat îndemnurile Sfintei Scripturi pentru cei aflați în vârstă, pornind de la porunca a cincea din Decalog: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta”. De asemenea părintele a arătat că din păcate tinerii noștri pleacă de la casele părintești, lăsând părinții adesea bolnavi și în neputințe pentru a pleca la muncă în străinătate, unde de foarte multe ori paradoxal vor îngriji bătrânii uitați și aceștia de copiii lor. Datorită dorinței arzătoare de a câștiga cât mai mult, relațiile dintre tinerii și bătrânii satului românesc de altă dată se răcesc, iar pe lângă neputințele trupești pe care le aduce bătrânețea, se mai adaugă și suferințele sufletești din cauza singurătății, prin exodul tinerilor. Ori tocmai în aceste privințe, Sfânta Biserică, prin slujitorii ei trebuie să intensifice activitățile filantropice pentru a aduce un „balsam” de mângâiere pentru bătrânii rămași singuri, arătându-le dragostea lui Dumnezeu și sprijinul părintesc din partea preoților parohi. În concluzie s-a arătat că întotdeauna Biserica Ortodoxă s-a comportat ca o Mamă bună și iubitoare față de toți fiii săi, și trebuie să rămână statornică în această activitate, indiferent de vârstă, fiind călăuzitoare pentru toți spre Împărăția lui Dumnezeu.

La final părintele Ovidiu Bobeica, din parohia Ciuntești, în calitate de gazdă a cercului misionar, a salutat cu frățească dragoste preoții participanți, mulțumind lui Dumnezeu și enoriașilor pentru împreuna-rugăciune.

Prof. Zau Raul Teodor