Arhiepiscopul Aradului a oficiat slujba Parastasului la un an de zile de la trecerea la cele veșnice a profesorului Mircea-Remus Buta

Se împlinește un an de zile de la trecere în veșnicie a celui care a fost Conf. Univ. Dr. Mircea-Remus Buta (1955-2022), muzicolog de marcă, profesor de muzică bisericească, compozitor, interpret, dirijor și dascăl de vocație, cu o remarcabilă activitate muzicală în domeniul muzicii corale și bisericești, dar și în ceea ce privește compoziția, armonia și activitatea muzicală, în general.

Slujba parastasului a fost săvârșită de către IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți de la Centrul Eparhial, de la Facultatea de Teologie și de la Catedrala Veche din Arad, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, sâmbătă, 3 iunie 2023, orele amiezii.

La slujba parastasului au participat membrii familiei, apropiați, cunoscuți, foști și actuali studenți, colegi și prieteni, membrii corului înființat și condus de maestrul Mircea Buta, oameni care au apreciat activitatea domnului profesor, precum și înaltele sale calități și virtuți.

În cuvântul rostit la finalul slujbei parastasului Înaltpreasfinția Sa a evidențiat întreaga activitate a profesorului Mircea Buta, prin aceasta împlinind un destin după voia lui Dumnezeu și în slujba lui Dumnezeu. Osteneala și strădania arătate în conservarea și promovarea muzicii bisericești locale fac ca personalitatea sa să se impună în conștiința generațiilor care vor urma, înscriindu-l, totodată, în istoria și tradiția învățământului teologic din Arad, învățământ care a fost pus întru totul în slujba Bisericii și a Neamului. La sfârșitul cuvântării IPS Părinte Timotei a transmis cuvinte de mângâiere familiei îndurerate și celor prezenți.

Răspunsurile la slujba parastasului au fost date de Corul de tineret al Catedralei Vechi, înființat și condus de maestrul Mircea Buta, vreme de peste trei decenii.

Rămâne pentru istorie activitatea domniei sale, dăruirea și contribuția esențială în ceea ce privește muzica bisericească din vestul țării și muzica corală, mai ales în acest an dedicat imnografilor și cântăreților bisericești, în Patriarhia Română.

Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang