Ne este astăzi, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul sărbătoare-n Cetate: Catedrala istorică a Aradului și-a serbat hramul în prezența Ierarhilor noștri, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Emilian Crișanul, care, împreună cu un bogat sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească.
Părtași bucuriei, sărbătorii și duhului de bine al zilei, autoritățile locale și județene și tinerii de toate vârstele ai Aradului, care au înveșmântat Catedrala Veche cu frumoase costume populare și mândre și bogate în culoare ii. Ii pe care adesea le întâlnim în Liturghii, însă cu mult mai mult astăzi de Ziua ei… „Ziua iei tradiționale românești”.
Și dacă ieri Aradul a fost sub cod portocaliu de ploi, descărcări electrice, vijelii și grindină, iar noaptea a venit cu pagubele sale materiale acolo unde rafalele de vânt și cantitățile de apă au fost peste măsura obișnuită, astăzi, sub umbrela protectoare a Bisericii, toate acestea s-au preschimbat în liniște și împăcare, transformând toate codurile aducătoare de spaimă într-un cod al bucuriei, al nădejdii de bine, căci „Noaptea e pe sfârșite; ziua este aproape”, iar ea, Biserica, ne arată și calea de urmat: „Să lepădăm dar lucrurile întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Să umblăm cuviincios, ca ziua”.
Într-un bogat cuvânt de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a așezat la sufletele credincioșilor candela vie a exemplului vieții Sfântului Ioan Botezătorul, cel numit de Mântuitorul Iisus Hristos ”cel mai mare dintre cei născuți din femei”, care ne arată tuturor cum „să ne trăim timpul dăruit de Dumnezeu”. „Copil al bătrâneților unor Drepți, Sfântul Ioan Botezătorul, acest mare proroc, este cel care a făcut legătura dintre Vechiul și Noul Testament, pregătind calea Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Că timpul Liturghiei de astăzi a fost unul bogat, presărat cu clipe de veșnice, au stat ca dovadă mâinile cu flori întinse de copii Ierarhilor; mâna unui prunc, ”prietenul Sfântului Ioan Botezătorul”, de vă amintiți de el din articolele anterioare, care, cu aceeași dezinvoltură i-a dăruit crucea de care nu s-a despărțit toată slujba, Preasfințitului Părinte Emilian; emoția și așezarea duhului cu care un Diacon a primit ridicarea la rangul de Arhidiacon (Arhiepiscopia Aradului a acordat Preacucernicului Diacon Liviu-Adrian Bisorca rangul de Arhidiacon, în semn de prețuire și părintească dragoste, precum și binecuvântarea de a purta însemnele acestui rang, cu „nădejdea că această cinstire va fi temei de a-și spori zelul evanghelic, slujirea Sfintei Biserici Strămoșești și a Patriei noastre spre mântuirea credincioșilor”); slujba parastasului săvârșită pentru înveșniciții ostenitori ai Catedralei Vechi; felul în care o pruncă îmbrăcată în costum popular purta icoana Sfântului Ioan și totodată își îmbrățișa protector fratele mai mic; și momentul de final în care Preasfințitul Părinte Emilian a făcut un frumos arc peste timpul slujirii Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, amintind că se împlinesc 54 de ani de când Chiriarhul a îmbrăcat haina monahală.
„Îl felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, care împlinește 54 de ani de la tunderea în monahism și primirea numelui Sfântului Apostol Timotei, de atunci consacrându-se în mod deosebit pentru slujirea Bisericii și dând dovadă de multă răbdare la împlinirea voturilor monahale, cu multă aplecare spre tot ceea ce înseamnă viața monahală. Lepădarea de sine, ascultarea, sărăcia și toate celelalte au fost pentru Înaltpreasfinția Sa lucrări săvârșite cu inima, cu toată ființa, găsindu-și în acestea vocația de slujitor, de monah autentic. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să îi dăruiască ani mulți de slujire în continuare și să ne slujească cu aceeași răbdare și înțelepciune. La mulți și binecuvântați ani!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.
Sâmbătă, 24 iunie 2023, Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, hramul Catedralei istorice a Aradului, sărbătoare-n cetate. O zi cu o vreme așezată sub ”codul” binelui în care Părintele Protopop Flavius Petcuț a făcut un apel la ”restaurare, consolidare și reabilitare” interioară a fiecăruia dintre noi pentru ca odată ieșiți de pe ușile bisericilor să putem așeza acel cod al binelui care să vindece toate cele ale vieții.