Ziua Universală a Iei este serbată anual pe 24 iunie din anul 2013 când a fost celebrată pentru prima dată de comunitatea „La blousse Roumaine”.
În iunie 2022, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea care prevedea instituirea zilei de 24 iunie ca Ziua Universală a Iei.
Legea oferă posibilitatea ca instituțiile statului să aloce fonduri pentru activități care promovează ia, să organizeze sau să sprijine logistic asemenea activități.
În motivarea Legii s-a menționat că „ziua de 24 iunie este zi sfântă pentru credincioșii ortodocși care sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută de popor ca şi Drăgaica sau Sânzienele, zi care a fost declarată neoficial în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume ca Ziua Universală a Iei”.
În 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial pentru prima dată în lume, prin Proclamaţia emisă de primarul capitalei americane Washington D.C, Muriel Bowser, la iniţiativa lui Bogdan Banu, fondatorul organizaţiei Romanians of D.C, cu sprijinul comunităţii româneşti şi al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, informează Agerpres.
În prezent, Ziua Universală a Iei este sărbătorită în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi de pe şase continente. Manifestarea a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate.
Ia sau cămaşa cu altiţă a reprezentat întotdeauna piesa principală a portului femeiesc tradiţional românesc, care prin ornamente, calitatea materialelor şi a execuţiei, punea în evidenţă statutul social, economic şi civil, dar şi personalitatea purtătoarei, potrivit www.muzeul-etnografic.ro.
Foto credit: The Atlas of Beauty / Mihaela Noroc