Încheiere de an școlar la Seminarul Teologic Ortodox din Arad

Festivitate de încheiere a anului școlar 2022-2023, de premiere a elevilor, de predare a cheii, respectiv de absolvire („ultimul clopoțel”)

Vineri, 16 iunie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, la Seminarul Teologic Ortodox din Arad s-au desfășurat festivitățile de absolvire pentru promoția 2023 și, de asemenea, festivitatea de premiere a elevilor claselor a IX-a – a XI-a.

Ziua a început cu Rugăciunea de dimineață, în cadrul căreia s-au rostit și rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu. Elevii clasei a XII-a au avut apoi parte de cursul festiv, ultima oră de dirigenție, precum și de intervențiile acelor dascăli care au dorit să le adreseze ultime îndemnuri.

Festivitatea propriu-zisă a debutat în Aula „Ilarion V. Felea” a Facultății de Teologie. După ce toți cei prezenți i-au primit pe absolvenți, care au intrat cântând imnul academic De Brevitate Vitae (Gaudeamus igitur), părintele prof. Călin-Dan Teuca, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, a transmis mesajul de salut întregii asistențe și implicit cel de felicitare către absolvenții promoției 2023.

S-au adresat, mai apoi, gândurile de felicitare și totodată de responsabilizare, absolvenților și celorlalți elevi de către doamna prof. univ. dr. Codruța-Simona Stoica, prorector al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, PC părinte prof. univ. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” Arad, respectiv PC părinte inspector Bogdan Noghiu, reprezentantul Consiliului Județean Arad.

A urmat premierea tuturor elevilor seminariști, care s-au evidențiat prin obținerea unor rezultate bune și foarte bune în acest an școlar.

Festivitatea a atins punctul de maximă încărcătură emoțională la momentul de predare a cheii de către elevii clasei a XII-a, de acum absolvenți, reprezenanților elevilor clasei a XI-a, cu mesajul Șefului de promoție, Andri-Voicu-Florian Popa, căruia i-a răspuns eleva cu cele mai bune rezultate din clasa a XI-a, Teofana Șimonca-Oprița, cea care a preluat cheia responsabilităților elevilor generațiilor următoare.

Preasfințitul Părinte Episcop Emilian Crișanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a rostit un cuvânt de felicitare, de încurajare și de binecuvântare, exprimând bucuria de a vedea că destinele Bisericii rămân în mâini bune, cele ale tinerilor care vor prelua, la bună vreme, responsabilitățile cuvenite.

Ceremonia s-a încheiat cu decernarea diplomelor tuturor absolvenților, în aplauzele părinților lor și a întregii asistențe, precum și în sunetul „ultimului clopoțel”, pe care l-au ascultat pentru ultima oară acum cei din promoția acestui an.

Pr. prof. Codin Șimonca-Oprița,

dirigintele promoției 2023