Praznicul Rusaliilor sărbătorit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Duminică, 4 iunie 2023, de Praznicul Rusaliilor, numeroşi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.

În ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre ,,Imnografia sărbătorii Rusaliilor” dând însemnătatea acesteia prin împărțirea Darurilor Sfântului Duh în chip de limbi ca de foc, Sfinților Apostoli, pentru edificarea Bisericii în lumea creată de Dumnezeu și în purtarea Lui de grijă spre sfințire și astfel, întemeierea pe pământ a împărăției cerurilor.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a oficiat o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni şi au fost binecuvântate frunzele de nuc sau de tei care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică la popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad, dirijat de Părintele Diac. Laviniu Morariu.

La finalul slujbei, Părintele nostru spiritual, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a fost felicitat de către soborul de preoți, domnul Călin Bibarț, primarul municipiului Arad și de către credincioșii prezenți, întrucât în această zi, Înaltpreasfinția Sa și-a sărbătorit ziua de naștere, împlinid 87 de ani.

În seara zilei, Chiriarhul arădean a săvârșit slujba Acatistului Sfântului Duh în Catedrala Arhiepiscopală și a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit sensul adânc al rugăciunilor ce se rostesc în cadrul Vecerniei Rusaliilor ca întărire în credință și spre mântuirea tuturor celor ce au primit-o în sinceritatea inimii.

Frunzele de tei sau de nuc se aduc în Duminica Rusaliilor la biserică pentru că au forma unor limbi şi prin aceasta se binevesteşte bucuria răspândirii Evangheliei lui Hristos în toată lumea prin propovăduirea Tainei mântuirii oamenilor în iubirea lui Hristos şi  a Preasfintei Treimi.

Protos. Dr. Iustin Popovici