Ziua Mondială a mediului înconjurător 2023

Ziua mondială a mediului înconjurător este celebrată anual pe 5 iunie. Această zi reprezintă unul dintre mijloacele prin care se încearcă stimularea preocupării oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp sensibilizarea factorilor decizionali să acţioneze în acest sens.

Fiecare Zi mondială a mediului înconjurător are o temă centrală recomandată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Tema de anul acesta este dedicată sărbătoririi mediului înconjurător și reducerii deșeurilor din plastic, potrivit UNEP.

La data de 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător.

Biserica Ortodoxă este preocupată de rezolvarea problemelor de mediu și a crizei ecologice îndemnând, potrivit învățăturii creștine, la respect faţă de creaţie şi la un efort comun pentru protecţia mediului înconjurător.

Anul acesta se împlinesc 33 de ani de la prima enciclică ecologică semnată de un Patriarh Ecumenic prin care s-a stabilit ca data de 1 septembrie să fie o zi de sensibilizare a conștiinței publice față de problemele de mediu și un prilej de rugăciune pentru întreaga creație.

Părintele Patriarh Daniel a subliniat în mesajele sale statutul omului de administrator, nu proprietar al Creației. Stăpânul este Dumnezeu, care îi oferă omului Creația pentru a o gestiona împreună cu El.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

https://basilica.ro/ziua-mondiala-a-mediului-inconjurator-2023/