BUCURIE DUHOVNICEASCĂ ȘI BINECUVÂNTARE DE LUCRĂRI LA BISERICA PAROHIEI ILTEU, PROTOPOPIATUL LIPOVA

În Duminica a 6-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în Parohia Ilteu, Protopopiatul Lipova, pentru a săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și a binecuvânta lucrările de renovare efectuate la biserica cu hramul ,,Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”.

La sosire, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a fost întâmpinat în fața bisericii cu multă bucurie duhovnicească de către un sobor de preoți, în frunte cu protopopul Lipovei, părintele iconom stavrofor Nelu Mercea.

În continuare s-a săvârșit rânduiala binecuvântării lucrărilor de renovare care s-au realizat la biserică (înlocuirea crucilor de pe biserică și a ușilor, tencuirea exterioară, pavarea aleii de jur împrejurul bisericii, automatizarea clopotelor și alte lucrări).

Înaltpreasfinția Sa a săvârșit mai apoi Sfânta Liturghie arhierească,  înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, printre care și arhid. Bogdan Noghiu, inspector pe protocol instituțional. La Sfânta Liturghie, au mai fost prezenți și dl. Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și domnul primar Ionel Gheorghe Berari al Comunei Petriș.

La momentul rânduit, Înaltpreasfinția Sa a rostit cuvântul de învățătură despre ,,Pomenirea Sfinților Părinți de la Sinoadele Ecumenice” (în baza citirilor scripturistice: Tit 3 și Ioan 17), în timpul anului bisericesc, este un prilej de întărire a creștinului în dreapta credință a Bisericii. În Duminica a 6-a după Rusalii citirile trimit și la Sinodul al IV-lea Ecumenic în care s-a mărturisit învățătura despre Mântuitorul ca Dumnezeu adevărat și Om deplin. Pe lângă aceasta, citirile duminicale (Rom. 12 și Matei 9) se referă la vindecarea slăbănogului din Capernaum în care Mântuitorul lămurește o dată mai mult despre cele tratate prin dialogul despre puterea Sa de iertare a păcatelor subliniind și îndatorirea fiecăruia de a fi iertător față de semeni, ceea ce scoate în evidență legătura cu iubirea de oameni a lui Dumnezeu, care cere și iubirea lor față de El și între ei, spre sporirea binelui în lume.

La finalul slujbei, în semn de aleasă prețuire pentru toate lucrările de renovare efectuate la lăcașul de cult, preotul paroh Valentin Viliga a fost hirotesit iconom.

Student Alexandru Blaj – președinte ASCOR Arad