Sărbătoarea secerișului în Parohia arădeană Mănăștur

Duminică, 16 iulie 2023, în satul Mănăștur, Comuna Vinga, Protopopiatul Arad, a avut loc Sărbătoarea Secerișului. Acest eveniment a fost organizat de către Primăria Vinga, prin domnul primar Ioan-Sorin Negrei, fiu al satului, în colaborare cu preoții ortodocși român și sârb și credincioșii parohiei.

Sărbătoarea a debutat la ora 16:00, în biserica ortodoxă sârbă din localitate, întrucât biserica românească se află într-un amplu proces de restaurare, săvârșindu-se slujba Vecerniei de către un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe Preacuviosul Părinte Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, după care s-au citit și rugăciunile de binecuvântare a roadelor celor noi. Din numerosul sobor a făcut parte și Pr. ic. stavr. Ognean Plavsici, parohul bisericii ortodoxe sârbe din Municipiul Arad.

La sfârşitul slujbei, Părintele ic. stavr. Mihai-Octavian Blaj de la Parohia Arad-Grădiște I a  rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat importanța unei astfel de sărbători în mijlocul unei comunități de agricultori. De asemenea, părintele  a făcut referire la cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos prin care aseamănă moartea și învierea trupurilor cu putrezirea și încolțirea semințelor de grâu: ,,dacă grăuntele de grâu care a căzut în pământ nu va muri, va rămâne singur, iar dacă va muri va aduce roadă multă” (cf. Ioan 12, 24).

La final, părintele Valentin Strâmbei le-a mulțumit tuturor: ierarhilor arădeni și Preasfințitului Părinte Luchian de Buda, administratorul Episcopiei Ortodoxe sârbe de Timișoara, pentru binecuvântarea acordată pentru organizarea acestui eveniment, părintelui consilier, preoților slujitori, oficialităților locale și județene, între care, alături de domnul primar Ioan-Sorin Negrei s-a aflat și domnul Marius Sulincean, subprefect al Județului Arad, precum și celor prezenți pentru bucuria de a fi împreună la o sărbătoare atât de frumoasă pentru comunitatea parohială.

După aceasta a urmat un program artistic susţinut în curtea Căminului Cultural din Mănăştur.

Pr. Drd. Vlad-Sergiu Sandu