Itinerar chiriarhal al IPS Părinte Arhiepiscop Timotei la praznicul Adormirii Maicii Domnului

Slujba de Priveghere la Mănăstirea Arad-Gai

În ziua de ajun a Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a săvârșit Slujba Vecerniei cu Litie la Mănăstirea Arad-Gai, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența numeroșilor credincioși.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul a vorbit despre ,,Podul ceresc”, folosind acel simbol din acatistele Maicii Domnului, ca legătură dintre două tărâmuri, anume, pământesc și ceresc, ce arată lucrarea de mijlocire către Dumnezeu a maicii Domnului, adică, privind trecerea credincioșilor de la moarte la viață, ca răsplătire a trăirii creștine.

Sfânta Liturghie Arhierească în ziua de praznic la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoş-Bodrog înconjurat de un ales sobor ieromonahi, preoţi și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Corabia însuflețită” (în baza citirilor scripturistice ale praznicului: Filip. 2; Luca 10-11 și din acatistele închinate Ei), arătând legătura Bisericii ca trup tainic al Mântuitorului, având Maică pe Sfânta Fecioară Maria și, totodată, a credincioșilor care o alcătuiesc, asigurându-le trecerea peste marea vieții, a încercărilor de tot felul, spre a ajunge la țărmul mântuirii, desigur, a împărăției lui Dumnezeu.

În cadrul slujbei, diaconul Romeo Cirț a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Căpâlnaș, Protopopiatul Lipova.

Numeroşi credincioşi s-au spovedit şi împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost asigurate de către părinții din obștea mănăstirii și membrii Grupului vocal Sfântul Ioan Hrisostom.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a hirotesit întru duhovnici pe Pr. Gheorghe-Marius Danciu, pe seama bisericii cu hramul ,,Sfântul Mare Mc. Dimitrie” din Parohia Satu Mare, Protopopiatul Arad și pe Pr. Romeo Cirț, pe seama bisericii cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Căpâlnaș, Protopopiatul Lipova.

Părintele Protos. Lect. Dr. Nicolae Tang, în cuvântul de mulțumire adresat Chiriarhului arădean a amintit că Înaltpreasfinția Sa poposește de cel puțin patru ori pe an în Mănăstirea Hodoș-Bodrog, la marile praznice, potrivit anotimpurilor, ritmând viața duhovnicească a mănăstirii dar și a celor care vin în această mănăstire și ascultă cuvântul de învățătură, cuvânt rostit din locul unde au slujit vrednici ierarhi, care se odihnesc în cripta altarului de vară, cuvânt care a mângâiat, a întărit și a călăuzit generații întregi de creștini ortodocși, cuvânt care ne întărește și ne călăuzește și pe noi cei de astăzi. De asemenea, părintele a mulțumit tuturor preoților care s-au ostenit și au slujit în aceste zile de sărbătoare la sfânta mănăstire, precum și tuturor pelerinilor care au venit din toate părțile Banatului să se închine la Sfânta Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Hramul bisericii din Firiteaz

Tot în această zi de praznic, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a poposit în Parohia Firiteaz, răspunzând invitației Părintelui paroh Cosmin Iordăchescu, unde a săvârșit Slujba Vecerniei cu prilejul hramului, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului”, ca reprezentând majoritatea hramurilor bisericești, subliniind astfel tăria credincioșilor prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru toate cele trebuitoare vieții creștinești, Ea fiind cinstită după cuviință prin acatistele închinate Ei și prin această metaforă de corabie a mântuirii.

Tot în această zi, Înaltpreasfinția Sa a vizitat bisericile din Parohiile Cruceni și Fiscut, care desfășoară lucrări de renovare.

Protos. Iustin Popovici