Patriarhul Daniel a ajuns la Timișoara, unde va inaugura Întâlnirea Tinerilor Ortodocși – ITO 2023

Patriarhul României a aterizat joi, în jurul prânzului, la Timișoara, unde va participa, începând de la ora 18:00, la festivitatea de deschidere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023.

Părintele Patriarh Daniel a fost întâmpinat de Mitropolitul Ioan al Banatului și de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

La ceremonia de deschidere a evenimentului vor fi prezenți ierarhii locului, Secretarul de Stat Ciprian Olinici și oficialități județene și locale.

La ITO 2023 sunt așteptați participanți din toate eparhiile Patriarhiei Române (inclusiv din comunitățile românești din jurul țării și cele din diaspora), dar și tineri din Patriarhia Ecumenică, precum și din Bisericile Ortodoxe ale Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Bulgariei, Georgiei, Greciei, Poloniei, Albaniei și a Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și Slovaciei.

Pe parcursul celor patru zile, tinerii vor lua parte la prelegeri pe diferite teme spirituale, culturale și sociale, la ateliere și la momente de rugăciune în comun.

Printre invitații care vor susține prelegeri se numără Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, care va explica „Ce înseamnă a fi «prieten cu Dumnezeu?»”, pr. prof. Vasile Mihoc, care va susține prelegerea „«Voi sunteți prietenii mei!» Hristos – Prietenul cel bun al tinerilor”, acad. Ioan Aurel Pop, care va susține prelegerea „Poporul român, depozitar al Occidentului Latin și al Orientului Bizantin”, și dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă – Toxicologie, care va susține conferința „Drogurile – flagelul generației actuale” .

Una dintre prelegeri va fi dedicată altui flagel contemporan – „Traficul de persoane un fenomen în schimbare într-o societate în schimbare” – și va fi susținută de Comisar Șef Laurențiu Dincă de la Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Timișoara.

Programul ITO 2023 Timișoara se va încheia cu Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată duminică la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, și cu predarea ștafetei ITO către delegația tinerilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, eparhia ca va găzdui următoarea ediție a evenimentului.


Peste 3.500 de tineri cu vârste între 16 și 35 de ani participă la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023, care se desfășoară în perioada 31 august – 3 septembrie la Timișoara și are ca temă cuvintele adresate de Mântuitorul Iisus Hristos ucenicilor: „Voi sunteți prietenii mei”.

Edițiile anterioare s-au desfășurat anual, începând din 2014. Întâlnirea de la Timișoara vine după o pauză de doi ani din cauza pandemiei. Următoarea ediție va fi organizată la București.

https://basilica.ro/patriarhul-daniel-a-ajuns-la-timisoara-unde-va-inaugura-intalnirea-tinerilor-ortodocsi-ito-2023/