Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi a Parcurilor

Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi a Parcurilor este serbată anual în data de 9 august, pentru a marca importanţa conservării biodiversităţii, informează Agerpres.

„Dincolo de aspectul educativ, parcurile şi grădinile zoologice reprezintă, în primul rând, şansa de a salva anumite specii aflate pe cale de dispariţie. Parcurile joacă un rol deosebit de important în educaţia de mediu. Vizitarea unei grădini zoologice este o experienţă educaţională şi un mod interesant de petrecere a timpului liber”, se precizează pe site-ul agenţiei de presă.

În România, prima grădină zoologică a fost deschisă în anul 1929 în pădurea Dumbrava din Sibiu de către Uzina Electrică Sibiu, la iniţiativa inginerului Szekely, căruia i-a venit această idee în timpul unor lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu, când a găsit câteva vulpi.

Grădinile zoologice au ca obiectiv principal asigurarea unui sprijin continuu pentru conservarea speciilor, dar şi să ofere oportunităţi educaţionale extinse. Ţinta principală sunt copiii, viitori tineri interesaţi de conservarea planetei. Primul pas în educarea vizitatorilor este realizarea cadrului cât mai natural al habitatului animalelor, a menţionat Agerpres.

Cu ocazia acestei zile, Primăria Capitalei, prin Direcția de Mediu, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Jandarmeria Română și Statul Major al Forțelor Terestre ale Armatei Române, organizează în Grădina Cișmigiu, evenimentul „Splendor Hortus”.

Programul este disponibil aici.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

https://basilica.ro/ziua-internationala-a-gradinilor-zoologice-si-a-parcurilor/