,,Rugă” și sfințire de centru educațional în Parohia Mândruloc

În duminica a 13-a după Pogorârea Sfântului Duh, credincioșii Parohiei Mândruloc au trăit momente de sărbătoare și bucurie duhovnicească, prilejuite de desfășurarea celei de a șaptea ediții a ,,Rugii Bisericii Ortodoxe’’ din Mândruloc, la care au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Prin acest eveniment s-a dorit pe de-o parte cinstirea Maicii Preacurate, grija față de copii și tineri, iar pe de altă parte valorificarea tradițiilor populare locale, având caracterul unei ,,Rugi bănățene”. Manifestarea a debutat cu întâmpinarea celor doi ierarhi iar mai apoi s-a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială.

După Sfânta Liturghie s-a sfințit noul Centru Educațional – pentru tinerii Parohiei, centru care a primit ca sfânt ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie; acesta  a fost ridicat prin jertfa familiei domnului Dan Istrate.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre ,,Folosul așteptării” (cf. 1 Cor.  16; Mt. 21) în unitatea vieții creștine privind anticipat starea realizării binelui sau îndepărtării răului. Pericopa evanghelică arată că Stăpânul viei așteaptă roadele cuvenite, pe când lucrătorii nevrednici doresc moștenirea viei; iar cea a apostolului după îndrumările socotite potrivit învățăturii creștine, invocă așteptarea venirii celei de-a doua a Mântuitorului, dreptatea divină este concludentă pentru răsplătirea lucrării fiecăruia.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei l-a felicitat pe preotul paroh pentru buna organizare a acestei sărbători și pentru frumoasele lucrări executate, iar la finalul Sfintei Liturghii a oferit distinctia Eparhială-Crucea Sfântul Sava Brancovici pentru mireni: domnului Dan Istrate și domnului Ivan Popovici, care au oferit de-a lungul timpului, un însemnat sprijin pentru proiectele desfășurate în cadrul parohiei.

La manifestare au participat şi reprezentanţii autorităților locale și județene: Președintele Consiliului Județean Arad – domnul Iustin Cionca, Primarul Comunei Vladimirescu – domnul Mihai Mag, invitați din Bocsig și din localitățile aparținătoare comunei Vladimirescu, tineri îmbrăcați în straie populare, membri ai ansamblului „Florile Mureșului” din Vladimirescu și ai formației de dansuri ,,Țărinuța” din Bocsig și numeroși credincioși din parohie și împrejurimi.

Preotul paroh, Bogdan Oneț, a evidențiat însemnătatea momentului aducând mulțumiri Bunului Dumnezeu, Înaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop, Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul și tuturor celor prezenți, pentru bucuria de a fi împreună la ceas de sărbătoare dar și pentru împlicarea deosebită a credincioșilor în organizarea frumosului eveniment.

În continuare, pe terenul de fotbal  din Mândruloc, a avut loc o frumoasă prestație cultural-artistică realizată de ansambluri folclorice și tineri interpreți de muzică populară, în prezența autorităților locale și a unui numeros public.

De asemenea, au încântat publicul prezent și câțiva interpreți de muzică populară din localitate, cei prezenți bucurându-se și de o agapă frățească oferită de Primăria Vladimirescu și de credincioșii Parohiei Ortodoxe Române din Mândruloc.

Pr. Bogdan Oneț