Cerc misionar în parohia Cil

În data de 15.10.2023,  preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr.3 Gurahonţ, coordonat de către preotul Moţ Aurelian Iulian, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din parohia Cil, protopopiatul Sebiş.

Întrunirea a debutat la ora 1600 prin oficierea Sfintei Taine a Maslului, la care au participat credincioşii din parohia Cil.

Din sobor au făcut parte: pr. Moț Iulian coordonatorul cercului, pr.Groza Ștefan de la parohia Dieci, pr.Lușca Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Curechean Alin de la parohia Cil, pr.Bej Florin de la parohia Crocna, pr.Cristea Silviu de la parohia Guravăii , pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr. Rada Ioan de la parohia Sălăjeni.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română, părintele Bej Florin de la parohia Crocna a susținut următoarele teme:

  1. Sfântul Roman Melodul (sec. VI-VII), imnograf al Bisericii Ortodoxe;
  2. Uniformizarea cântării bisericești în Biserica Ortodoxă Română.

În susținerea temei părintele Florin spunea:

Sfântul Roman s-a născut într-o familie de evrei din cetatea siriacă Emesa în anul 485 şi din tinereţe l-a slujit pe Dumnezeu, petrecând în feciorie şi curăţie, aşa că a ales calea monahismului în oraşul Verit (actualul Beirut). Mai întâi a fost paraclisier în Biserica Veritului, fiind apoi hirotonit diacon, iar unii spun chiar că ar fi ajuns preot, însă izvoarele istorice sunt destul de sărace. Sinaxarul ne spune că din Verit vizita foarte des Constantinopolul, mergând la Biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Kiri, către care avea o deosebită evlavie. Aşa că se ostenea necontenit în viaţă îmbunătăţită în post şi rugăciune, ostenindu-şi trupul la multe nevoinţe în timpul zilei, iar seara mergea şi petrecea până dimineaţa în rugăciune către Maica Domnului.

Potrivit tradiţiei, Sfântul Roman Melodul este cel care a alcătuit primele condace. Iniţial, condacul a fost alcătuit dintr-un număr variat de strofe, de la 18 până la 30, însă cărţile noastre de slujbă păstrează din condacele Sfântului Roman numai primele două strofe.

Cel mai cunoscut condac compus de Cuviosul Roman Melodul, cel mai mare poet al Bizanţului şi al literaturii creştine de limbă greacă, este Condacul Crăciunului: „Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci”.

Acest condac este o creaţie privilegiată a imnografiei Răsăritului creştin. Privilegiată prin autor – marele Roman Melodul -, prin geneza ei miraculoasă, prin locul pe care îl ocupă în poezia bizantină, dar în primul rând prin mesaj şi prin frumuseţe. Puţine alcătuiri ale literaturii universale cuprind o asemenea densitate de paradoxuri, evocarea atâtor fapte mai presus de fire şi de înţelegere, prilejuite de suprema Teofanie a Întrupării Fiului lui Dumnezeu şi exprimate cu atâta economie de cuvinte, în numai 12 versuri.

Întreaga tradiţie a Bisericii a justificat mereu inspiraţia şi talentul lui Sfântului Roman prin prisma minunii care i-a hărăzit vocaţia de melod, adică de compozitor de cântări bisericeşti. Denumirea „Melodul” se datorează printre altele şi faptului că Sfântul Roman este primul poet care scrie şi muzica pentru condacele sale.

De fiecare dată când se repune în discuţie problema unităţii bisericeşti şi atunci când se vorbeşte despre elementele văzute ale acestei unităţi se aminteşte totdeauna despre unitatea cultică (sau de cult), care implică, dincolo de textele de cult (traduse totuşi în diferite limbi) şi de tipic, şi cântarea bisericească.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Curechean Alin a mulţumit preoţilor și credincioşilor pentru participare.

Pr. Moţ Aurelian Iulian