În duminica a XXI-a după Rusalii, în 15 octombrie 2023, s-a întrunit Cercul pastoral-misionar nr. 2 Beliu, în parohia Groșeni, Protopopiatul Ineu, sub coordonarea părintelui Morar Ioan.
La această întrunire s-a avut ca temă, conform programării tematicii anului omagial: „Sfântul Andrei Criteanul – autor creștin de canoane liturgice”. Preotul rânduit să țină cuvântul de învățătură a fost părintele Ioan Vatrici din Răpsig. Părintele Ioan, a arătat în cuvântul său că Sfântul Andrei Criteanul a fost un mare episcop misionar. A construit biserici, a înființat mănăstiri, a dezvoltat lucrarea filantropică a Bisericii, s-a ocupat de educația tineretului din eparhia sa, a ajutat pe creștinii care au suferit de pe urma incursiunilor musulmanilor în insulă etc. A fost un bun predicator, iar pentru a încuraja participarea poporului la viața liturgică a Bisericii a compus o mulțime de imne liturgice. El este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, între care cel mai renumit este Canonul cel Mare, care a intrat în cartea Triodul și constituie o piesă liturgică deosebit de importantă pentru perioada Postului Sfintelor Paști
Este vorba de un canon de pocaință, adică un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcătuit din 9 cântări bogate, compuse, la rândul lor, din stihiri scurte de pocaință, ritmate de invocatia: „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului.
De asemenea pentru credincioșii prezenți în număr mare s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu de obște, la care au participat următorii preoți: pr. Ic. Stvr. Sas Radu – paroh, pr. Ic. Morar Ioan –Beliu, pr. Vatrici Ioan –Răpsig, pr. Drăgan Marcel –Hășmaș, pr. David Flavius –Seliștea, pr. Ardelean Petru – Chișlaca, pr. Ciocan Ioan –Archiș, pr. Monea Nicolae-Tăgădău, pr. Bobeica Ovidiu – Ciuntești, pr. Sbârcea Daniel Constantin –Agrișul Mic, pr. Iercoșan Marius –Bocsig Gară, pr. Răzvan Chivulescu –Craiva, pr. Pop Sergiu –Bochia și părintele protopop Zaha Adrian.
Părintele paroh, Sas Radu, a anunțat la final că sărbătoarea hramului „Sfânta Cuvioasă Parscheva de la Iași”, se încheie în această seară, reitărând programul liturgic special pentru hramul bisericii din Groșeni, care a început vineri seara cu sluba de priveghiere, a continuat sâmbătă cu Sfânta Liturghie, cu slujba de duminică, și terminând cu întrunirea cercului misionar, care a încununat momentele de bucurie cu ocazia prăznuirii ocrotitoarei credincioșilor din Groșeni, și s-a alăturat cuvântului părintelui Ioan, referitor la Sfântul Andrei al Cretei, amintind că în aceste zile la Iași, toți pelerinii au putut să-i venereze pe cei doi sfinți (Sfânta Parascheva și Sfântul Andrei), la catedrala mitropolitană. De asemenea a amintit părintele și despre cinstirea deosebită pe care a arătat-o cântăreților trecuți la cele veșnice, dar și a celor rămași în viață din parohia Groșeni, care prin străduința lor au slujit cu timp și fără de timp comunitatea creștin-ortodoxă din Groșeni prin cântările frumoase ale Sfintei Biserici Ortodoxe.
Prof. Zau Raul