În primul articol al legii – votate de Parlamentul României și promulgate de președintele țării – privitoare la comemorarea celor doi bărbați ai culturii române, se arată faptul că „se instituie anul 2023 ca «Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu», pentru celebrarea vieții și operei cărturarului Dimitrie Cantemir și a operei compozitorului Ciprian Porumbescu”.
Cum în urmă cu puțină vreme în Parohia Ortodoxă Vladimirescu 1 a fost comemorat muzicianul Ciprian Porumbescu, în Duminica aceasta, a douăzecișiuna după Rusalii, a fost evocat cărturarul voievod valah Dimitrie Cantemir al Moldovei (1673-1723).
La 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir (împlinită chiar în ziua prăznuirii ocrotitorului bisericii din Vladimirescu, 26 octombrie), personalitate științifică recunoscută în toată Europa epocii sale, istoric, geograf, teolog, folclorist, filosof, filolog, muzician și orientalist, domnitorul Moldovei a fost elogiat într-un cuvânt susținut de Preaonoratul Părinte arhid. Iov Orădan, fost administrator protopopesc al Aradului. S-a săvârșit și o slujbă de pomenire a robului lui Dumnezeu Dimitrie Cantemir, părintele paroh Codin Șimonca-Oprița subliniind rolul de model al unei astfel de personalități complexe în tot ceea ce însemană societatea românească din acest moment, în contextul extrem de tubure al lumii de azi.
A participat și domnul Mihai Mag, primarul comunei Vladimirescu și mulți credincioși. Din sobor a făcut parte și părintele Gheorghe Mance.
Pr. Codin Șimonca-Oprița