Cerc pastoral-misionar în filia Dumbrăvița. Hramul bisericii

Duminică, 22 octombrie 2023 a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Bârzava în filia Dumbrăvița, începând cu ora 15. Membrii cercului s-au întrunit pentru a cinsti hramul acestei biserici ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, săvârșind Taina Sfântului Maslu.

Din sobor au făcut parte: Pr. Prof. Dr. Constantin Rus, Pr. Bândea Gheorghe – Parohia Bârzava, Pr. Constantin Petru – Parohia Lalaşinţ, Pr. Cora Gheorghe – Parohia Milova, Pr. Florea Florin – Parohia Groșii Noi, Pr. Gaidoș Lucian – Parohia Julița, Pr. Haida Bogdan – Parohia Corbești, Pr. Lulaș Dan –  Parohia Căpruţa, Pr. Matei Florin – Parohia Bata și Pr. Paroh Păiușan Adin.

Credincioșii prezenți au arătat dragostea faţă de biserică şi faţă de sfintele slujbe, în care ei află alinare, întărire în credinţă şi sprijin pentru a răzbate peste toate problemele ce se ivesc în viaţa de zi cu zi.

Atmosfera caldă, de rugăciune şi trăire duhovnicească, ce s-a creat în timpul slujbei, a fost încununată de un frumos cuvânt de învăţătură rostit de părintele profesor dr. Constantin Rus. Am fost îndemnați să luăm aminte cu dinadinsul la cuvintele Sfintei Evanghelii din duminica a 23-a după Rusalii și vom înţelege două lucruri de mare folos. Întâi, cât de mare şi nemărginită este iubirea de oameni a lui Dumnezeu şi, al doilea, cât de mare şi cumplită este răutatea diavolilor faţă de om şi de celelalte zidiri ale lui Dumnezeu. Demonizarea nu este un fenomen circumscris trecutului, ci continuă să se manifeste până în zilele noastre, cu metode mai elaborate, dar care produc aceleași efecte, atât la nivel personal, cât și la nivel colectiv. Trebuie să facem apel la conștiința și trăirea noastră creștină, pentru ca să nu ne lăsăm pradă demonizării universale, care uneori prefigurează Apocalipsa. Avem un singur sprijin: în Iisus Hristos. Avem o singură nădejde: în Iisus Hristos.

Datorită faptului că anul 2023 a fost declarat, în Patriarhia Română, ,,Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, a fost atinsă și tema ,,Despre cântarea religioasă în Sfânta Scriptură – Psalmii și rolul acestora în cadrul cultului liturgic și celelalte cântări biblice vechi-testamentare”. A cinsti pe Dumnezeu prin acte de cult este o consecinţă firească şi necesară, prin aceasta omul aducându-I laudă şi mulţumire, mijlocind ajutorul Său. Cultul şi tot ceea ce ţine de el (comemorări, gesturi şi acte rituale, clădiri etc.) este expresia legăturii empirice dintre om şi divinitate. În psalmi nu numai Dumnezeu este preamărit şi lăudat pentru faptele sale mântuitoare, ci și omul.

Pr. paroh Păiușan Adin a mulțumit fraților preoți prezenți, oficialităților locale care au răspuns afirmativ invitației sale la acest festin liturgic și tuturor credincioșilor. Apoi toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească pregătită cu multă dragoste de credincioșii dumbrăviceni, la căminul cultural.

Pr. Păiușan Adin