Duminica dinaintea Nașterii Domnului, în Ajunul Nașterii Domnului, la biserica „Nașterii Domnului” din Micălaca. Frumoasă întâmplarea ca în acest an, 2023, Duminica de dinaintea Nașterii Domnului să pice chiar în Ajunul praznicului.
Ca și când Dumnezeu, văzându-ne trebăluirile din alți ani, din Ajun, din când în când, cu bunătate părintească ne oprește din obișnuita agitație și ne spune că ne vrea împreună înainte și după Nașterea Fiului Său: opriți-vă un pic și la Liturghie veniți, pentru ca mâine să știți pe Cine primiți... căci Evanghelia acestei Duminici tocmai despre asta ne vorbește și ne pregătește. Ne prezintă Cartea neamurilor lui Iisus, pentru ca fiecare în parte și toți împreună să puteam vizualiza culoarul timpului și al neamurilor prin care s-a lucrat pentru ca noi, cei de astăzi și de peste timp, să putem spune nu din obișnuință, ci cu credință, Hristos se naște, măriți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L! Hristos, nu înger, nu doar Dumnezeu, ci Dumnezeu și Om.
Nimic mai minunat decât unicitatea frumuseții lui împreună. Împreună au rostit ”Tatăl nostru” în piețe miile de români ieșiți în stradă la Revoluția din 1989; împreună, mai zilele trecute, mii de români s-au adunat în celebra piață Trafalgar Square din Londra, au rostit ”Tatăl nostru” și au cântat colinde în dulcele grai românesc; împreună, tot mii de români, de data această acasă, la Iași, s-au adunat și au cântat împreună ”O, ce veste minunată”; împreună ne vrea Dumnezeu, pe toți, în acest Ajun pentru a ne împărtăși, cu credință, de minunata veste și bucurie a Nașterii Domnului.
Noi, parte dintre arădeni, împreună, în Liturghia Arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Parohia Ortodoxă Arad-Micălaca-Veche II, ne-am adunat. Deloc întâmplător în această comunitate, pentru că biserica ”Nașterea Domnului” și-a sărbătorit astăzi hramul. Sărbătoare în sărbătoare, cu sărbătoarea în suflet. Și cum îi șade bine ei, sărbătorii, nu putea decât să poarte o haină de lumină și duh de rugăciune atât prin chipurile tuturor celor prezenți, cât și prin atât de odihnitoarea cântare a celor care au dat răspunsurile liturgice: Corul Mixt ”Nașterea Domnului” Arad, condus de domnul profesor Ovidiu-Valentin Căpitan, care, deși are în palmares multe premii, astăzi l-a câștigat, probabil, pe cel mai important prin liniștea și bucuria dăruită Ierarhului, soborului slujitor și credincioșilor.
În Cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor, Preasfințitul Părinte Emilian a vorbit, pe baza textelor scripturistice de la Evrei 11, 9-10; 32-40 și Matei 1, 1-25, despre credință, despre moștenirea primită de la înaintașii noștri față de care datori suntem să ne arătăm, prin fapte, a fi vrednici urmași ai lor.
CUVÂNTUL IERARHULUI
„În Evanghelia citită astăzi ni s-a arătat Cartea neamurilor de dinainte de Iisus Hristos, persoane care împreună cu familiile lor L-au așteptat pe Mesia Izbăvitorul. Înșiruirea aceasta de nume, din Evanghelia de la Matei, ne duce cu gândul la acei oameni, la starea lor sufletească, uneori în robie, alteori liberi, dar pe calea spre veșnicie și așteptând ziua în care se va naște Iisus Hristos.
Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Evrei, ne lămurește asupra stării celor din vechime: prin credință au putut trece peste toate greutățile și tot prin credință L-au așteptat pe Mesia.
Credința ne ajută să înțelegem, să Îl cunoaștem pe Dumnezeu. Și noi, cei de astăzi, avem nevoie de credință ca să înțelegem lucrarea lui Dumnezeu în lume. Avem nevoie de credință pentru a ne păstra identitatea noastră creștin-ortodoxă și totodată identitatea noastră românească sau de alt neam. Pentru că atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât L-a dat pe Fiul Său, ca tot cel ce crede în El să nu piară. Noi credem în această întrupare a Domnului nostru Iisus Hristos, lucrare de la Duhul Sfânt pe care o înțelegem tot prin credință, pentru că lucrarea lui Dumnezeu este mai presus de înțelegerea noastră.
Cei dinainte de venirea lui Hristos Îl așteptau pe Mesia Izbăvitorul, însă noi, cei de astăzi, după venirea lui Hristos, Îl cinstim, Îl preamărim, Îi purtăm numele de creștini, ne botezăm în numele Lui și al Preasfintei Treimi, primim Sfintele Taine, ne Împărtășim cu Trupul și Sângele Său, însă avem nevoie de credință pentru a înțelege această lucrare.
Noi mărturisim, împreună cu toată Biserica noastră, în Crez: „Aștept învierea morților și Viața veacului ce va să fie…”. Dar credem că Fiul lui Dumnezeu va veni a doua oară să judece viii și morții? Credem noi în viața veșnică, că va veni pentru cei care se pregătesc? Credem noi în această lucrare dumnezeiască? Nu este ușor, însă ne trebuie credință și nădejde.
Ascultând această înșiruire de nume din Evanghelie, ne gândim și la identitatea noastră creștin-ortodoxă și românească. Ne gândim câtă credință au avut Sfinții, și îndeosebi martirii, mucenicii, în mărturisirea Domnului Hristos ca Dumnezeu adevărat, cu prețul vieții lor, însă au dobândit și au moștenit viața veșnică. Câtă credință au avut voievozii români care au ctitorit biserici și mănăstiri în toată țara, spre slava lui Dumnezeu și bucuria Bisericii și a neamului românesc. Câtă credință au avut martirii din timpul regimului comunist. Câtă credință au avut Eroii din decembrie 1989, care s-au sacrificat pentru libertatea și demnitatea noastră și pe care îi pomenim în aceste zile în mod deosebit. Câtă credință au avut și au părinții noștri care ne-au crescut în dreapta credință. Față de aceștia toți suntem datori să îi pomenim, să înălțăm o rugăciune, să păstrăm memoria lor vie prin fapte vrednice de urmași ai lor. Nădăjduim ca rugăciunile noastre să fie ascultate de Dumnezeu, astfel încât pacea să cuprindă sufletele noastre și ale celor care se află în grele încercări. Să prețuim libertatea, să ne amintim de înaintașii noștri și să ne rugăm și pentru cei care au plecat din lumea aceasta.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilain Crișanul.
24 decembrie 2023, Duminica dinaintea Nașterii Domnului chiar în Ajunul Nașterii Domnului; Sfântă Liturghie Arhierească la sărbătoarea hramului bisericii „Nașterea Domnului” din Parohia Ortodoxă Arad-Micălaca-Veche II; zi în care s-au împlinit 19 ani de la sfințirea Altarului de la demisolul bisericii; timp al pomenirii ctitorilor acestui lăcaș de închinare și a Părintelui Iacob Bupte.
Zi de bucurie, zi de înainte-prăznuire, zi în care Dumnezeu ne-a chemat a fi împreună în Ajunul Crăciunului pentru a ne minuna de vestea ce din Betleem ni s-arată.
HRISTOS SE NAȘTE, SLĂVIȚI-L! HRISTOS DIN CERURI, ÎNTÂMPINAȚI-L!