Concertul „Nouă azi ne-a răsărit” al Coralei Preoților din Arhiepiscopia Aradului

Marți, 19 decembrie, în Catedrala istorică a Aradului, a avut loc frumosul și așteptatul concert de colind intitulat „Nouă azi ne-a răsărit”, susținut de Corala Preoților din Arhiepiscopia Aradului, dirijată și instruită de pr. lect. univ. dr. Tiberiu Ardelean.

Această corală a fost înființată în anul 2010, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, principalul scop al acesteia fiind evidențierea activității mărturisitoare și pastoral-misionare, prin cântare corală, a slujitorilor din tot cuprinsul eparhiei.

În prezența celor doi ierarhi arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, a membrilor permanenței centrului eparhial, a părintelui prof. univ. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea”, a părintelui Flavius Petcuț, protopop al Aradului, a numeroși preoți, a domnului Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a doamnei prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Univerității „Vasile Goldiș”, a mai multor reprezentanți din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și a unui numeros public, membrii coralei au interpretat mai multe colinde a unor compozitori de mare prestigiu, cum ar fi: Dumitru G. Kiriac, George Dima, Gheorghe Cucu, Maxim Vasiliu, Alexandru Podoleanu, I. D. Chirescu, ș.a.

Moderatorul concertului a fost pr. conf. univ. dr. Vasile Ioan Pop, care, în cuvântul preacucerniciei sale, a subliniat, într-o manieră teologică și academică, însemnătatea și menirea colindelor, acestea rămânând a fi „expresia credinței Bisericii”. De asemenea, a surpins mai multe idei cu privire la sensul colindelor cântate în cor, în comuniune, acestea „amintind de cetele de îngeri care au cântat la Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, evidențiind, de asemenea, în expresii frumoase și atent alese, însemnătatea cuvintelor care compun titlul concertului din acest an: „Nouă”; „Astăzi” și „Răsărit”. Le-a amintit celor prezenți despre rolul mărturisitor al colindelor, prin acestea, Biserica și credincioșii ei, „continuând a exprima credința, tradiția și frumusețea autentică a praznicului Nașterii Domnului, într-o Europă care pare a-și uita rădăcinile creștine”.

La final, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a rostit un cuvânt de binecuvântare, mulțumindu-le și felicitându-i pe colindători și pe dirijorul acestora, pentru modul în care au vestit Nașterea Mântuitorului, prin colinde, acestea fiind „bune prilejuri de a ne antrena în pregătirea noastră pentru întâmpinarea Praznicului Nașterii Mântuitorului Hristos” În cuvântul Înaltpreasfinției sale, a evidențiat, în contextul anului omagial care se încheie, specificitatea acestui concert, care vine ca o încununare a tuturor evenimentelor care se organizează în această perioadă, afirmând că „un cor alcătuit din slujitorii Bisericii care săvârșesc Sfintele Slujbe și călăuzesc întreaga cântare bisericească, este unul aparte, înțelegând că slujirea, prin muzică, este una asupra căreia trebuie să fim cu multă luare aminte”.

De asemenea, le-a adresat un cuvânt și celor prezenți, amintindu-le de modul în care suntem chemați cu toții să petrecem sfintele sărbători ale Nașterii Mântuitorului.

Atmosfera a fost cu totul deosebită menită să pregătească sufletele participanților pentru marele praznic, concertul fiind darul discret pe care preoții din Arhiepiscopia Aradului îl oferă comunității arădene.

Pr. prof. Vlad – Sergiu Sandu