COPIII FRUMOȘI AI CURTICIULUI

„Atunci I s-au adus copii, ca să-şi pună mâinile peste ei şi să Se roage; dar ucenicii îi certau. Iar Iisus a zis: Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor” (Matei 19, 13-14).

Copiii nu sunt un inconvenient și de aceea locul copiilor în biserică este alături de adulți.

Există unele locuri, însă, în care copiii sunt îndepărtați voit de la sfintele slujbe pentru ca adulții să se poată bucura de închinare fără a fi deranjați de copiii gălăgioși. Le sunt alocate săli pentru diferite activități care să le ocupe timpul atunci când adulții participă la slujbe.

Copiii fac parte din trupul lui Hristos și constituie  o parte importantă a Bisericii.

Copiii au nevoie de exemple evlavioase despre cum să se comporte în biserică, cum să se roage, cum să se închine.

Copiii au nevoie să simtă că aparțin comunității Bisericii.

Atunci când copiii sunt mereu separați de trupul lui Hristos, nu vor simți niciodată că fac parte dintr-o comunitate de credință și se vor îndepărta de Biserică atunci când vor fi mai mari pentru că, de fapt, ei nu au făcut niciodată parte cu adevărat din ea.

Parohia ortodoxă română Curtici oferă copiilor din comunitate care sunt dornici de a cunoaște mai multe despre Dumnezeu, anumite informații specifice unei grupe de vârste 6-14 ani, printr-un grup de cateheză care își desfășoară activitatea de mai mulți ani, grup inițiat de preotul paroh Liviu Iștoc. Activitățile diverse ale acestui grup se concretizează pe mai multe paliere de interes: folosul și importanța rugăciunii; explicarea și fixarea unor cunoștințe despre anumite semnificații, rânduieli, obiceiuri și tradiții legate de diferite sărbători; familiarizarea copiilor cu diferite momente din Sfânta Liturghie în ceea ce privește spovedania, împărtășania, rugăciunea Domnească, Crezul etc., care vin să completeze într-o manieră foarte familiară informațiile primite în cadrul orelor de religie.

Cu ocazia prăznuirii soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, copiii din grupul de cateheză, care este coordonat de domnișoara  studentă Patricia Mocan, care este și membră ASCOR Arad, au fost răsplătiți pentru strădania lor de a participa în mod constant la programul săptămânal de cateheză care se desfășoară în fiecare sâmbătă de la ora 12,30 în biserică sau în biblioteca parohială. Fiecare copil a primit o Biblie, o carte de învățătură numită „Mic catehism ortodox pentru copii şi elevi” (Editura Renașterea – Cluj-Napoca) și o diplomă de apreciere pentru toată activitatea lor.

Acești copii frumoși, prin inocența lor, prin parte din copilăria lor pe care și-o petrec în biserică ne oferă o încredințare extraordinară că nici un efort, nici un cuvânt, nici o îmbrățișare sau strângere de mână, nici o încurajare sau privire nu e în zadar și că prin ei Dumnezeu ne mai oferă fiecăruia câte o șansă în plus la mântuire.

Pr. dr. Cristian Prună